Råraka med citroncrème och räkor
Foto: Rikard Bitting
Mat | Recept

Råraka med citroncrème och räkor

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-10-10

Riven potatis som steks i smör tackar man inte nej till. Toppar man dessutom härligheten med citroncrème och räkor är himmelriket nära.

4 portioner

600 g fast potatis
Smör och olja till stekning
Salt och svartpeppar


Citroncrème:
1 dl crème fracihe
1/2 rödlök
2 msk majonnäs
½ citron
3 dl räkor (skalade)
dill till garnering

Gör så här:

1. Gör crèmen genom att finhacka rödlöken och blanda samman med crème fraîche, majonnäs och saften av en halv citron. Ställ kallt medan du gör rårakorna.
2. Skala och riv potatisen grovt.
3. Värm upp en stekpanna på medelvärme. Tillsätt en klick smör och lite olja.
4. Lägg en fjärdedel av potatisen i stekpannan och platta ut tunt med en stekspade.
5. Stek rårakorna några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och frasiga. Salta och peppra.
6. Fördela crèmen på rårakorna och toppa med räkor och dill.

Recept: Rikard Bitting

Ur boken A bite of Bitting

Tidningen Senioren
Publicerad 2025-10-10
senioren-nr-7
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 7 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas