Surdegssnittar med grönkålspesto och burrata
Surdegssnittar med grönkålspesto och burrata. Foto: Catarina König
Mat | Recept | JULMAT

Surdegssnittar med grönkålspesto och burrata

Publicerad 2025-12-08

Jag älskar pesto av alla slag. Kring jul gör jag alltid grönkålspesto, berättar mästerkocken och kokboksförfattaren Catarina König. Jag byter ut olivoljan mot rapsolja eftersom jag tycker att olivoljans smak tar över och att den kan ge för mycket beska.

Ingredienser

50 g pinjenötter + lite extra för garnityr
65 g finbladig grönkål
1–1,5 dl rapsolja
1 medelstor vitlöksklyfta
1/2 citron, saften
60 g riven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
8 skivor surdegsbaguette
20 g smör, att steka brödet i
Topping
200 g burrata
rostade pinjenötter
olivolja
ev. flingsalt

Gör så här:

1 Rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna på medelhög värme. Låt svalna.

2 Lägg grönkål, rostade pinjenötter, 1 dl rapsolja, halverad vitlöksklyfta
och citronsaft i en mixer. Mixa till en fin konsistens.

3 Vänd i riven parmesan, salt och nymalen svartpeppar. Smaka av och tillsätt mer olja om lösare konsistens önskas. Låt stå svalt till servering.

4 Skär surdegsbaguetten i sneda, snygga skivor.

5 Hetta upp en stekpanna med smör och stek brödet gyllene på båda sidor på medelvärme.

6 Dra isär burratan i mindre bitar och lägg den på brödet. Toppa med grönkålspesto, rostade pinjenötter och en skvätt god olivolja.

Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.

senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas
Byggd med av WonderFour