Jag älskar pesto av alla slag. Kring jul gör jag alltid grönkålspesto, berättar mästerkocken och kokboksförfattaren Catarina König. Jag byter ut olivoljan mot rapsolja eftersom jag tycker att olivoljans smak tar över och att den kan ge för mycket beska.
Ingredienser
50 g pinjenötter + lite extra för garnityr
65 g finbladig grönkål
1–1,5 dl rapsolja
1 medelstor vitlöksklyfta
1/2 citron, saften
60 g riven parmesan
salt
nymalen svartpeppar
8 skivor surdegsbaguette
20 g smör, att steka brödet i
Topping
200 g burrata
rostade pinjenötter
olivolja
ev. flingsalt
Gör så här:
1 Rosta pinjenötterna gyllene i en torr panna på medelhög värme. Låt svalna.
2 Lägg grönkål, rostade pinjenötter, 1 dl rapsolja, halverad vitlöksklyfta
och citronsaft i en mixer. Mixa till en fin konsistens.
3 Vänd i riven parmesan, salt och nymalen svartpeppar. Smaka av och tillsätt mer olja om lösare konsistens önskas. Låt stå svalt till servering.
4 Skär surdegsbaguetten i sneda, snygga skivor.
5 Hetta upp en stekpanna med smör och stek brödet gyllene på båda sidor på medelvärme.
6 Dra isär burratan i mindre bitar och lägg den på brödet. Toppa med grönkålspesto, rostade pinjenötter och en skvätt god olivolja.
Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.
