Det här är grönkålssalladen jag inte kan vara utan på julbordet. Den är syrlig och fräsch och lättar upp det klassiska julbordet, berättar matälskaren och kokboksförfattaren Catarina König.
4–6 portioner
400–500 g grönkål
50 g pinjenötter
0,5 dl neutral olja eller mild olivolja
1 citron, saften (mer om det behovs)
100 g parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
Gör så här
1 Koka upp vatten i en stor kastrull.
2 Skär bort stjälkarna från grönkålen.
3 Doppa bladen hastigt i det kokande vattnet och skölj sedan av dem direkt i kallt vatten. Strimla grovt.
4 Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en gyllene färg.
5 Lägg grönkålen i en skål. Ringla olja och pressa citronsaft över kålen. Om citronen ger mycket saft räcker det med en, men om den inte ger så mycket behövs mer.
6 Hyvla eller riv över parmesanen, salta och peppra. Vänd ihop.
7 Toppa med rostade pinjenötter och servera.
Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.
