Syrlig grönkålssallad med citron, parmesan och rostade pinjenötter
Syrlig grönkålssallad med citron, parmesan och rostade pinjenötter. Foto: Catarina König
Mat | Recept | JULMAT

Syrlig grönkålssallad med citron, parmesan och rostade pinjenötter

Publicerad 2025-12-13

Det här är grönkålssalladen jag inte kan vara utan på julbordet. Den är syrlig och fräsch och lättar upp det klassiska julbordet, berättar matälskaren och kokboksförfattaren Catarina König.

4–6 portioner

400–500 g grönkål
50 g pinjenötter
0,5 dl neutral olja eller mild olivolja
1 citron, saften (mer om det behovs)
100 g parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar

Gör så här

1 Koka upp vatten i en stor kastrull.

2 Skär bort stjälkarna från grönkålen.

3 Doppa bladen hastigt i det kokande vattnet och skölj sedan av dem direkt i kallt vatten. Strimla grovt.

4 Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de får en gyllene färg.

5 Lägg grönkålen i en skål. Ringla olja och pressa citronsaft över kålen. Om citronen ger mycket saft räcker det med en, men om den inte ger så mycket behövs mer.

6 Hyvla eller riv över parmesanen, salta och peppra. Vänd ihop.

7 Toppa med rostade pinjenötter och servera.

Recept och bild är hämtade ur boken Jul med guldkant av Catarina König.

senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2025. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hornsgatan 172, Stockholm
Postadress: Box 38063 100 64 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2025 Senioren - När insidan räknas
Byggd med av WonderFour