Kokt torsk med äggsås är en av stjärnkocken Stefan Ekengrens personliga favoriter bland husmansklassiskerna.
Som alltid – gör extra mycket sås, råder han. Den tar väldigt lätt slut innan torsken och potatisen är slut, och då är vi ute på minerad mark.
4 portioner
Torsk
500 g färsk torsk i portionsbitar (helst ryggbitar)
1 liter vatten
1/2 dl salt
2 msk dill
40 g smör
Äggsås
20 g smör
2,5 msk vetemjöl
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl standardmjölk
1/2 citron, rivet skal
3 ägg, precis hårdkokta och grovtärnade
1/2 knippe kruspersilja, grovhackat
salt och nymald vitpeppar
Gör så här:
1. Vispa vatten och salt tills saltet löses upp.
2. Lägg i torsk och dill, låt rimma 10 min. Ta upp torsken och skölj hastigt i kallt vatten för att stanna av rimningsprocessen.
3. Lägg torsken i en ugnsfast form, klicka över smöret. Häll i vatten så att botten precis täcks. Täck med aluminiumfolie.
4. Baka mitt i ugnen på 200 grader ca 15 min, beroende på hur tjock fisken är. Har du en termometer kör du tills fisken är 48 grader i mitten.
5. Äggsås: Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Låt koka försiktigt några minuter.
6. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ägg och persilja.
Recept: Stefan Ekengren
Foto: Lennart Weibull
Ur boken Husman (Natur & Kultur)
Receptet är hämtat ur Senioren nr 8 2025.
