Seniorer som åt hälsosamt bromsade utvecklingen av kroniska hjärt-kärlsjukdomar och demens. Det visar en kartläggning från Karolinska Institutet.
Forskare vid Karolinska Institutet (KI) har följt 2 400 äldre vuxna i Sverige under 15 år.
Studien har gått ut på att ta reda på hur fyra olika dieter påverkar risken för kroniska sjukdomar hos äldre vuxna.
Resultatet är tydligt: Hälsosamma matvanor tycks kunna bidra till att hejda utvecklingen av kroniska sjukdomar – medan inflammatorisk kost verkar ha motsatt effekt.
Proinflammatoriskt
Tre av dieterna var hälsosamma med mycket grönsaker, frukt, fullkorn, nötter, baljväxter och omättade fetter. De innehöll också ett mindre intag av sötsaker, rött kött, charkprodukter och smör.

Den fjärde dieten var proinflammatorisk med fokus på rött och processat kött, raffinerade spannmål och sötade drycker, med ett lägre intag av grönsaker, te och kaffe.
De som följde den proinflammatoriska dieten tycktes öka risken för kroniska sjukdomar, medan de som följt de hälsosamma dieterna bromsade utvecklingen av kroniska sjukdomar.
Påverkar starkt
Det gällde hjärt-kärlsjukdomar och demens, men inte sjukdomar kopplade till muskler och skelett.
– Våra resultat visar hur viktig kosten är för att påverka utveckling av multimorbiditet, alltså att en person har två eller fler kroniska sjukdomar samtidigt, hos åldrande befolkningar, säger Adrián Carballo-Casla, postdoktor vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.
Livslängden
Nästa steg i forskningen är att identifiera kostrekommendationer som kan ha störst effekt på livslängden – och vilka grupper av äldre som gynnas mest, beroende på faktorer som ålder, kön, psykisk och social hälsa samt förekomst av kroniska sjukdomar.
Forskningsartikeln har publicerats i tidningen Nature.