Nyheter

84-åring utelåst från äldreboendet på julnatten

Bristande bemanning tycks vara orsaken till att Nils Callderyd, 84, inte kom in på sitt äldreboende utan tvingades tillbringa julnatten utomhus.

Publicerad 2015-01-14

Olika medier berättade på tisdagen om vad som hände när Nils återvände från julfirandet hos dottern i Kortedala på julaftonskvällen med färdtjänst hem till Attendos äldreboende St Jörgens på Hisingen i Göteborg.

När ett låsbyte gjorde att nyckeln inte passade, och inte heller koden till dörren fungerade började Nils Callderyd ropa högt efter hjälp, men ingen hörde honom. Det var midnatt, minusgrader och Nils Callderyd har ingen mobiltelefon.

– Jag ringde också på personal i högtalaren, men ingen svarade. Så jag blev förtvivlad och satte mig på bänken, berättar Nils Callderyd som först klockan sex på juldagens morgon blev insläppt på sitt boende i och med att dagpersonalen gick på sitt arbetspass.

Enligt verksamhetschefen Mira Alisic ska äldreboendet vara bemannat dygnet runt. Hon säger att det som hänt är fruktansvärt. En intern utredning pågår och fallet ska Lex Sarah-anmälas.

– Vi har brustit i våra rutiner och i vårt ansvar, säger hon. Vi tar det på största allvar och har inlett en process för att reda ut vad som har gått fel. Något sådant här får absolut inte hända.

Efteråt har Nils fått veta att all personal som jobbade under natten till juldagen befann sig på S:t Jörgens demensboende, som ligger några hundra meter från äldreboendet, skriver Aftonbladet.

Nils Callderyd betonar också att han alltid trivts bra med sitt boende och att personalen som hittade honom på bänken blev chockade och mycket ledsna över det inträffade.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas