96-årig kvinna räddades tack vare Trygghetsringen
Foto: Getty Images
Nyheter | lyckligt slut

96-årig kvinna räddades tack vare Trygghetsringen

Trygghetsringen i Halmstad har 80 medlemmar. När en av dem, en 96-årig kvinna, på juldagen inte ringde sitt dagliga samtal drog ett sökpådrag igång direkt. Hon hittades av polisen i sitt badkar och kunde räddas.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-04

– Hon lever och mår bra, vilket är helt fantastiskt, säger Ewa Herton, en av volontärerna i Trygghetsringen, till Hallandsposten.

Efter att Georg Rydeberg avled 1983 och det tog tre veckor innan han hittades i sin bostad bildades den första Trygghetsringen i Göteborg.

När SPF Seniorerna Söndrumsvänner fick höra talas om den föreningen bildade man en i Halmstad också. Det var 1986 och i dag har föreningen alltså 80 medlemmar.

Varje dag ska medlemmarna, varav de flesta är äldre och ensamboende, ringa till föreningens telefon som sedan lyssnas av klockan 12. Då prickas alla medlemmarna av.

Hade ingen kontaktperson

– De som inte har ringt in till klockan 12 tar vi då kontakt med. Är det någon som brukar glömma att ringa, så testar vi att ringa dem först innan vi hör av oss till deras kontaktperson som kan ta sig till bostaden för att se så de är okej, säger ordförande Bengt-Åke Bengtsson, som även är medlem i SPF Seniorerna Snöstorp, till Hallandsposten.

Den 96-åriga kvinna som inte hade hört av sig hade inte någon kontaktperson och då kontaktade Ewa Herton direkt en av grannarna. Han noterade att det var mörkt i lägenheten och hon hade inte heller setts till under hela dagen.

”Polisen var väldigt lyckliga”

– Jag kontaktade sjukhuset och akutmottagningen, men hon var inte där heller. Vi ringde sedan till HFAB för att försöka få en nyckel till bostaden, men fick kontakta polisen som tog sig in i lägenheten. Då låg hon i badkaret och kunde inte komma upp, säger Ewa Herton.

En tuff dag med många känslor som fick ett lyckligt slut.

– Den bästa julklappen. Polisen var väldigt lyckliga över att få ett sådant bra slut på juldagen. Vi var alla väldigt glada när de ringde och berättade att hon mådde bra, säger Ewa Herton.

Sju personer jobbar ideellt för Trygghetsringen i Halmstad med att dagligen pricka av medlemmarna. De turas om och jobbar en vecka i taget med det.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-01-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas