Ålderismen i smittbekämpningen: Vilka skall egentligen isolera sig?
Blogg | Nyheter | Ingmar Skoogs Coronablogg

Ålderismen i smittbekämpningen: Vilka skall egentligen isolera sig?

Varför behandlas 70-plussare som en grå massa i behov av skydd? 40-talisterna tar bara en fjärdedel av intensivvårdsplatserna, medan 50-69 åringarna tar mer än hälften.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-11

I Skavlan förra fredagen sitter Fredrik Skavlan 53 år och Anders Tegnell, snart 64. Tegnell säger att vi kommer nog bägge att bli smittade. ”Men vi kommer antagligen inte att märka av det.” Bägge ser nöjda ut. Men skall de vara det? Skall man bagatellisera risken? Bägge tillhör just nu den grupp som upptar flest platser på intensivvården (56% av intensivvårdsplatserna 10/4). De är dessutom män, vilket ökar risken ännu mer.

Några timmar tidigare, på Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens kl 14, har man åter inpräntat mantrat att vi måste skydda 70-plussarna. Man vädjar till den yngre delen av befolkningen att de skall vara snälla och undvika att åka till fjällen. Till 70-plussarna pekar man med hela handen. ”Håll er undan, vi skall skydda er!”

Bägge tillhör den grupp som just nu upptar flest platser på intensivvården. De är dessutom män, vilket ökar risken ytterligare.

Hur blev det så? Jag tycker att Folkhälsomyndighetens mjuka linje är bra, att man vädjar till människors förnuft, men varför undantas 70-plussarna? Varför kan man inte vädja till förnuftet också till de som fyllt 70? De flesta är erfarna personer som kan förstå argument, kanske till och med bättre än den yngre befolkningen. Varför behandlas 70-plussare som en grå massa i behov av skydd? Varför har Folkhälsomyndigheten, som skall skydda vår hälsa, satt igång en ålderism, som plötsligt tar oss 30 år tillbaka i tiden i synen på äldre människor?

Varför har Folkhälsomyndigheten, som skall skydda vår hälsa, satt igång en ålderism, som plötsligt tar oss 30 år tillbaka i tiden i synen på äldre människor?

Under veckan har jag blivit uppringd av journalister som berättar hur äldre blir utskällda i affärer eller till och med på gatan när de är ute och promenerar. Otrevliga insändare dyker upp i tidningarna. Äldre som är ute intervjuas och hängs ut i TV. Många tycks tro att allt löser sig bara 70-plussare håller sig undan. Men det är inte sant. 70-plussarna (40-talisterna) tar bara 25% av intensivvårdsplatserna, medan 50-69 åringarna (50- och 60-talisterna) alltså lägger beslag på 56%. Fler än 70-plussare måste alltså hålla distans och undvika onödiga kontakter för att intensivvården skall klara sin uppgift. Och det gäller framförallt 50-69-åriga män.

Många tycks tro att allt löser sig bara 70-plussare håller sig undan

Fundering 1: Den stora majoriteten av de som dör av coronaviruset är över 70 år. I Stockholm bodde minst 40% av de som dött på äldreboenden, enligt en beräkning från Folkhälsomyndigheten. Hur många av de som dött som hade hemtjänst, ett annat tecken på skörhet, är inte klart. Det är ett stort misslyckande att inte tidigt ha lagt upp en strategi för att hindra smittspridningen till äldrevården. Vi har vetat i månader att detta är en nyckelfråga för att minska dödligheten. De 70-plussare som verkligen behöver skydd har inte fått det

Fundering 2: Många 69-åringar som fyller 70 de närmaste månaderna tycks ha fått för sig att de måste festa loss och besöka vänner och bekanta innan de fyller 70. Detta är inte bra. ALLA måste hjälpa till att minska smittspridningen. Risken ökar inte med ett skutt bara för man fyller 70. 69-åringar har bara en marginellt minskad risk mot 71-åringar.

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-04-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas