Äldre kan få bättre rättigheter med ny modell
Nyheter
Foto: Colourbox

Äldre kan få bättre rättigheter med ny modell

Enligt lagen ska en 20-åring med funktionshinder få leva som 20-åringar utan funktionshinder. Men samma sak gäller inte äldre inom omsorgen. Nu har forskare utvecklat en modell för att ändra på det.

Publicerad 2015-09-03

– Inom äldreomsorgen och på äldreboenden utgår man ofta från interna jämförelser. Om ingen av de äldre på avdelningen får duscha oftare än en gång i veckan betraktas detta som normalt och rättvist. Vår modell visar hur äldre skulle kunna jämföra med vad som är normalt för ”andra vuxna” och därmed åberopa att få duscha varje dag, säger Håkan Jönson, forskare inom socialt arbete vid Lunds universitet som tillsammans med Tove Harnett tagit fram modellen.

Modellen, som presenterades i våras, är inspirerad av den som används för att garantera funktionshindrade personer får sina rättigheter tillgodosetta och att de inte diskrimineras och har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften The Gerontologist.

– Äldre personer som har äldreomsorg är ju inte bara omsorgstagare, utan också samhällsmedborgare, pensionärer etcetera, säger Tove Harnett.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas