Äldrepolitik lockar medlemmar till Markaryd
SPF Markaryd grillar regelbundet sina lokala politiker.
Nyheter

Äldrepolitik lockar medlemmar till Markaryd

Med driv och EU-pengar har SPF Markaryd förbättrat äldrematen och ökat omsorgsbemanningen lokalt - på köpet har medlemmarna strömmat till.

Publicerad 2014-10-21

SPF Markaryd bestämde sig för att förbättra hälsan för de äldre i Markaryd. Knappt två år senare har den ekologiska maten på äldreboende ökat med två hundra procent.

–        Vi har också fått upp bemanningen på boendena. Nu vill vi uppmuntra fler att söka EU- bidrag precis som vi, säger SPF Markaryds ordförande Lennart Karlsson.

När EUs äldreår 2012 gick mot sitt slut bestämde SPF Markaryd att fortsätta arbetet med att äldres folkhälsa. Genom att söka nya projektpengar från EU och med hårt eget ideellt arbete skulle det kunna gå, resonerade SPF Markaryds ordförande Lennart Karlsson.

– Vi ville så gärna hålla uppe tempot i äldrefrågorna även om äldreåret var förbi. Eftersom äldres mat och hälsa ofta är uppe till debatt valde vi att fundera på hur vi skulle kunna förbättra läget för våra äldre i Markaryd på just dessa områden.

Lennart Karlsson och några till i föreningen satte sig att göra en projektplan med namnet ”Äldres mat och hälsa”. Och EU nappade – föreningen fick 150 000 kronor från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

SPF centralt hakade också på och gav ytterligare 50 000 kronor i stimulansmedel till den lilla Smålandsföreningen.

Projektet startade första juli 2013 och pågick sedan i ett helt år, det mest intensiva i Lennart Karlssons SPF-liv. Detsamma gällde för ytterligare ett 25-tal SPF-medarbetare, betonar Lennart Karlsson. Tusentals ideella arbetstimmar har lagts ner i projektet.

– Vi har sedan sett till att bygga upp samarbeten med alla möjliga goda krafter, från PRO i Markaryd till kommunen, landstinget och Studieförbundet Vuxenskolan för att nämna några. Ett mål har varit att få alla att verkligen inse vilken samhällsinvestering det är att underhålla medborgarnas fysiska, sociala och psykiska välbefinnande.

Vad har ni gjort rent konkret?

– Vi har arrangerat paneldebatter om äldres mat och matproduktion men också gjort en mat- och hälsomässa. Utställningar, studiecirklar, föredrag, kurser… jag kan hålla på länge. Vi har gjort väldigt många olika saker för att få upp de här frågorna i människors och beslutsfattares medvetanden.

Lokala medier har hängt på. Exempelvis har tidningen Smålänningen rapporterat vid ett stort antal tillfällen.

– Vårt jobb och genomslaget hos allmänheten är förklaringen till att vi fått ett lyft i rekryteringen på senare tid.

Med 64 nya medlemmar var SPF Markaryd bästa föreningen i sin storleksklass i hela SPF-Sverige 2013. Hittills i år har man värvat ytterligare 50 medlemmar.

– Viktigt är också att vi har fått till en bredd i våra studiecirklar. Det handlar om ämnen som IT, engelska, historia, fiske och aktiecirklar.

Men vad har ni då uppnått för de äldre i Markaryd?

– Vi har kommit långt på flera områden. Ett mål var att mer av maten på våra äldreboenden ska vara ekologisk och närproducerad. Vid projektstarten var andelen fem procent och i dag är vi uppe i 15 procent. Vi har också lyckats få upp bemanningen på äldreboendena.

Ska ni fortsätta arbetet?

– Absolut. En del rullar på automatiskt. Vi ingår nu i en utvecklingsgrupp inom kommunen som ska utreda möjligheterna att bygga ett trygghetsboende. Här kan vi fortsätta att driva andra mål som till exempel att kommunens särskilda boenden ska utrustas med hjärtstartare.

Kan andra SPF-föreningar göra som ni?

– Ja, det är jag övertygad om. EU-bidrag för sådana här projekt finns nog att söka på många håll i landet. Några av oss i SPF Markaryd åker gärna ut och berättar hur vi har gjort.

Hur lyder den korta versionen?

– Först måste man ha en idé om vad man vill göra i projektet. Det behövs också någon som kan formulera mål och syften så att EU-tjänstemännen blir nöjda. Sen gäller det att arbeta upp en kunskap om hur behoven ser ut exempelvis på bygdens äldreboenden eller vad man nu vill arbeta med. Därefter får man göra en plan för vad man vill förbättra och hur man ska nå ut med olika krav och förslag.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas