Äldst någonsin att nomineras till bästa kvinnliga huvudroll
Oscarsnominerade 80+, Emanuelle Riva, Amour Foto Colourbox
Nyheter

Äldst någonsin att nomineras till bästa kvinnliga huvudroll

Bland nomineringarna till 2013 års Oscarsgala finns den franska skådespelaren Emanuelle Riva, som med sina snart 86 år är den äldsta någonsin som Oscarnominerats för bästa kvinnliga huvudroll.

Publicerad 2013-01-15

Vi blir allt äldre, och kan prestera allt högre upp i åren. Alltså är det bara rimligt att åldern på de nominerade till västvärldens mest kända filmpris också stiger.

I den franskspråkiga filmen Amour, av Michael Haneke, spelar Emanuelle Riva en kvinna som fått en stroke och som blir allt sjukare, medan hennes make gör sitt bästa för att ta hand om henne. Och hon gör det alltså så bra att hon ärats med en Oscarsnominering för sin rollprestation.

Tidigare har Jessica Tandy haft åldersrekordet i kategorin med sin nominering för Driving Miss Daisy, som hon fick när hon var 80 år 1989, skriver den amerikanska sajten entertainmentwise.com.

Den äldsta Oscarsnominerade skådespelaren genom tiderna är dock Gloria Stuart, som hade hunnit fylla 87 år då hon nominerades för Titanic, då för bästa kvinnliga biroll.

Åldersspannet hos de Oscarsnominerade utökas även åt andra hållet. Emanuelle Riva tävlar nämligen bland annat mot den yngste nominerade någonsin, Quvenzhané Wallis från Lousiana, som bara är 9 år och som nominerats för sin huvudroll i filmen Beasts of the Southern Wild.

Oscarsgalan äger rum 24 februari.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas