Nyheter

Årets pensionsbesked kan ge telefonstorm

Pensionsmyndigheten satsar 8,5 miljoner kronor på en stor reklamkampanj i samband med att årets pensionsbesked skickas ut till svenska folket. Nytt för i år är att det orangefärgade kuvertet ger varje årskull besked om hur lång tid efter 65 som man måste jobba för att få ut en pension som motsvarar tidigare generationers.

Publicerad 2012-01-27

På en pressträff på fredagen presenterade företrädare för myndigheten vad årets kuvert kommer att innehålla.
Ett besked är att premiepensionens förändring under det gånga 2011 är i genomsnitt minus 11 procent. Avgifterna för den genomsnittlige pensionsspararen har varit 0,32 procent.
– Vi vill också att fler ska gå in på Pensionsmyndighetens hemsida och göra egna beräkningar av hur mycket man kommer att få i månaden som pensionär, säger Monica Petersson. Det går där att räkna ut vad man får sammanlagt genom att lägga ihop den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ett eget sparande.

Fondvalsguide
Monica Petersson uppmanade till stor försiktighet när det gäller pensionsrådgivare som vill placera premiepensionsspararnas pengar.
– Att se upp med avgifterna är extremt viktigt. Det varierar mellan 0,15 procent och två procent. Fortfarande redovisar marknaden avgifterna i procent vilket inte ger samma tydliga bild som vad de kostar i kronor.
Pensionsmyndigheten har en fondvalsguidepå sin hemsida där man hjälper till med att räkna om det procentuella avgifterna i faktiska årskostnader i kronor. Myndighetens erfarenhet är att många svenskar tror att det finns ett samband mellan höga avgifter och hög framtida avkastning på sitt premiepensionskapital.

Möjligt kolla BTP
På hemsidan finns också ett verktyg för att ta reda på om man har rätt till BTP, bostadstillägg för pensionärer.
– Det är bara att fylla i uppgifter man har och se om det kan vara aktuellt att söka, säger Monica Petersson.

Förstärker kundtjänst
Men det är alltså att alla årskullar får en egen pensionsålder som är den stora nyheten i årets kuvert, menar Pensionsmyndigheten. Man har förstärkt bemanningen i kundtjänsten under de kommande två månaderna, då kuverten skickas ut till alla pensionssparare.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas