Åtta av tio kommuner har brist på bostäder för äldre
SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson.
Nyheter | seniorboende

Åtta av tio kommuner har brist på bostäder för äldre

80 procent av kommunerna i landet har brist på bostäder som är anpassade för äldre. Det visar ny statistik. ”Det är helt oacceptabelt”, säger SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-09

Det är TV4 som på torsdagen rapporterar om Boverkets siffror som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har sammanställt.

Att det råder brist på billiga och bra seniorbostäder för äldre är ingenting nytt. Inte heller att de äldre blir fler och fler och att behovet kommer att öka ännu mer.

– Vi har under flera år påtalat de här behoven utan att tillräckligt har blivit gjort. Nu måste varje kommun göra en plan för hur man ska kunna möta äldres behov av bra och billiga bostäder, säger Eva Eriksson.

Åtta av tio kommuner saknar alltså helt eller har brist på bostäder som är anpassade för äldre.

Var fjärde saknar helt seniorbostäder

Var fjärde kommun saknar helt seniorbostäder, som är vanliga egna lägenheter där det ska finnas tillgång till service och aktiviteter.

Läs också: Vi måste ställa krav på bostäder

Siffrorna från Boverket som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har sammanställt visar också att var tredje kommun saknar trygghetsbostäder där det finns ännu mer gemenskap och trygghet.

Planerar med pensionärsorganisationerna

– Vi blir allt fler och utmaningarna för kommunerna kommer att vara stora framöver. Det går inte bara att planera för ett år i taget utan man måste se längre fram, säger Eva Eriksson och nämner att det finns positiva exempel.

– Det finns kommuner som har jobbat med det här men de är för få. De kommunerna har då gjort det med pensionärsorganisationerna och planerat tillsammans med dem för att möta framtidens utmaningar. Fler kommuner måste börja ta efter det, säger Eva Eriksson.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-06-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas