Bestämda tryck räddade Sigurds liv
Sigurd Olsson med sin sambo Ulla-Britt Bernhardsson, som är oändligt tacksam att ha sin käresta kvar i livet. Foto: Ewa Stackelberg
Nyheter | Hjärt-lung-räddning

Bestämda tryck räddade Sigurds liv

SPF-medlemmen Sigurd Olsson drabbades av plötsligt hjärtstopp och körde av vägen. Minuten efter råkade Mikael Zentio komma förbi – som tack och lov kunde hjärt-lungräddning. Längre ned i texten visar vi hur man ska göra vid hjärt-lungräddning - steg för steg.

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-02-13

Sigurd och sambon Ulla-Britt Bernhardsson, 80 respektive 90 år, sitter på verandan på den vackra gamla gården och håller varandras händer medan de berättar om den omskakande händelsen.
– Vi var på väg till en musikträff i Kristianopel med en väninna när Sigurd plötsligt förlorade kontrollen över bilen, körde över vägen och rakt ut på en åker, berättar Ulla-Britt.
Sigurd lyckades ta sig ur bilen, men snart svartnade allt och han blev livlös. Precis då kom en bil förbi. Föraren stannade, hoppade ur och satte genast i gång med hjärt-lungräddning på Sigurd medan Ulla-Britt och väninnan larmade 112.
– Jag överlevde tack vare den rådige mannen som ingrep. Hade han inte kommit precis i rätt ögonblick och gjort intensiv hjärt-lungräddning hade jag dött. Han var skyddsängeln som räddade mitt liv, säger Sigurd.

Tidigare på dagen hade Sigurd jobbat som vanligt och varit i skogen även dagen innan. Tre månader tidigare hade han opererat in en ny hjärtklaff. Allt gick bra, han mådde prima och vårdpersonalen hade påtalat att hans blodkärl var så fina.
– Jag är van att vara i farten. Först körde jag skogsmaskinen, sedan bytte jag hjul på grannens bil och när jag kom hem putsade jag alla fönster här i huset. Jag sov gott på natten och allt var som vanligt ända tills vi satt i bilen dagen efter och det blev svart.
Mikael Zentio som bor i närheten var på väg till affären när han såg en bil stå 50 meter ut på åkern. Han stannade för att fråga vad som hänt.
– Kvinnorna var chockade, mannen var fortfarande vid medvetande och gick runt bilen. De hade på håret undkommit att krocka med de stora tallarna vid kanten av åkern. Plötsligt föll mannen ihop, jag kände ingen puls. Jag lade honom på marken och satte genast igång med hjärt-lungräddning med pumpande tryck och kompressioner mot bröstkorgen.

Snart svarade personal på 112 och var kvar i luren medan Mikael fortsatte. Som helikopterpilot inom försvaret hade han gått flera utbildningar i första hjälpen och HLR.
Mikael fortsatte med kompressionerna under 15-20 minuter tills räddningstjänsten kom och tog över. De kopplade på hjärtstartaren och snart kom även två ambulanser samt polisen.

Den räddande ängeln försvann från olycksplatsen

Sigurd

– När jag vaknade till i ambulansen såg jag att det var mitt kusinbarn som tjänstgjorde som sköterska, det kändes tryggt, säger Sigurd.
Sigurd opererades direkt och fick en ballong som utvidgade kärlen. Senare blev en pacemaker inopererad för att undvika fler hjärtstopp.
– Den räddande ängeln försvann från olycksplatsen efteråt och vi visste inte vem vi skulle tacka, säger Sigurd.

Mikael Zentio räddade livet på Sigurd. Foto: Carl Mikael Bengtsson Viking

Mikael på sitt håll hade ingen aning om hur det gått för Sigurd.
– Vi har inte bott här så länge och känner inte så många. När jag berättade för en granne förstod jag att Sigurd var en känd profil och eftertraktad dragspelare. En månad senare ringde det på dörren. Där stod ett blomsterbud med en stor bukett och kortet ”Tack för att du räddade mitt liv!”
– Det kändes fantastiskt att få veta att han överlevt.
Senare under sommaren träffade Mikael Sigurd och Ulla-Britt nere vid hamnen i Kristianopel där de sin vana trogen satt i kiosken och sålde lotter.
– Jag gick fram och hälsade och kramade om dem. Senare fick jag reda på att olyckan satt fart på diskussionen om en hjärtstartare i byn och att kyrkan och samhällsföreningen bestämt sig för att informera om HLR och starta en insamling.
Mikael Zentio framhåller vikten av att lära sig hur man gör.
– Både unga och äldre bör lära sig HLR. Kompressionerna räddar hjärnan. Genom att trycka och pumpa med kraftiga tag mot bröstkorgen förser man hjärnan med syre, säger Mikael, som är officer och har tjänstgjort som helikopterpilot i 25 år. 

– Bor man som vi på landsbygden är det extra viktigt att så många som möjligt lär sig grundläggande akutsjukvård; stoppa blödning, frigöra andningen, hjälp om någon sätter i halsen och hjärt- och lungräddning.
Sigurd och Ulla-Britt är engagerade boulespelare och deltar i turneringar och SM i boule i SPF Seniorernas regi.
I höstas åkte de till en bouletävling vid Bjursnäs hembygdsgård mellan Kalmar och Kristianopel.

Marianne Lagerholm.

– Plötsligt föll en man i 80-års åldern ihop på banan, berättar Sigurd, som direkt förstod att det kunde vara hjärtat.
Boule-kollegan Marianne Lagerholm, pensionerad sjuksköterska, ryckte in.
– Jag kollade puls och andning och lade honom på rygg.
112 larmades medan en annan boulespelare tryckte med rytmiska kompressioner. Jag och en väninna hjälptes åt att använda den hjärtstartare som fanns i hembygdsgården, förklarar Marianne.
– Men trots en stöt kom varken puls eller andning i gång. När räddningstjänsten och ambulansen kom 20 minuter senare hade de lyckats hålla mannen vid liv genom envisa kompressioner. Efter ytterligare en stöt började mannen visa livstecken och fördes till sjukhuset i Kalmar.
– Några dagar senare ringde hans sambo och berättade att han överlevt och väntade på att få en pacemaker, säger Marianne Lagerholm.

I oktober ordnades lokalt en HLR-demonstration som utfördes av Marianne och en läkarkollega. Pengar från försäljning och insamling gick till en hjärtstartare som ska placeras centralt i byns affär.
– Det är viktigt med tanke på alla äldre som bor här. Under sommaren mångdubblas dessutom antalet boende och gäster, säger Marianne.

Text: Stina Helmersson

Detta borde alla lära sig

”Bor man på landsbygden är det extra viktigt att så många som möjligt lär sig grundläggande akutsjukvård”, säger piloten Mikael Zentio som räddade livet på Sigurd i artikeln på sidan innan.
Faktum är att hjärt-lungräddning är något alla borde lära sig. Vare sig man bor på landet eller i stan.
Har inte din förening en sådan kurs på gång kontakta Hjärt-Lungfonden direkt för att få till en sådan. SPF Seniorerna har samarbetsavtal med dem.
Eller kontakta din kommun om de kan ställa upp med utbildare.
Viktigt är att våga att sätta igång. Var inte rädd för att göra fel – hellre ett brutet revben än en människa som inte överlever. Här nedan listar vi sex punkter som är grundpelarna i hjärt-lungräddning.

HLR – gör så här

Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå som på bilden. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen. Foto: Getty Images

Vid ett hjärtstopp kan hjärtat inte pumpa blodet ut i kroppen. Med hjälp av hjärt-lungräddning (HLR) kan blodet pumpas runt manuellt.
Kraftiga bröstkompressioner samt inblåsningar kan ge tillräcklig blodcirkulation och syre tills professionell hjälp anländer. 

1 Larma 112 och sätt på telefonens högtalarfunktion. Larmoperatören hjälper dig hur du ska göra HLR.

2 Starta med 30 bröstkompressioner följt av 2 två inblåsningar.

3 Bröstkompressioner: Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen minst 5 cm, inte mer än 6 cm. Håll en takt av 100–120 kompressioner per minut, i serier om 30.

4 Öppna luftvägen: Lyft upp hakan och böj huvudet bakåt. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, placera din mun tätt intill personens mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.

5 Fortsätt med HLR: Fortsätt att varva 30 bröstkompressioner med två inblåsningar utan uppehåll. Fortsätt på samma sätt tills ambulansen kommer eller personen andas normalt.

6 Hämta hjärtstartare: Om ni är flera som hjälps åt, ska en starta HLR och den andra larma 112 och hämta närmaste hjärtstartare. På Hjärtstartarregistrets karta kan du se var de finns.

Källa: hlr.se

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-02-13

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas