Nyheter

Besvikelse efter KDs skattebesked

Ilskan bland pensionärsorganisationerna är stor efter Ekots utfrågning i morse av Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

Publicerad 2014-08-25

KD-ledaren var femte partiledare ut i Ekots partiledarintervjuer. För första gången hittills kom en hel del äldrefrågor upp, bland dem frågan om varför regeringen anser att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare.

Hägglund försvarade jobbskatteavdragen som lett till skatteklyftan:

– De jobbskatteavdrag vi har genomfört har inneburit att ytterligare tiotusentals människor har ett arbete att gå till. Det innebär i sin tur att svensk ekonomi går bättre, och att pensionerna uppjusteras i snabbare takt än vad de annars skulle ha gjort. Så det här har varit bra för löntagarna, och det har varit bra för pensionärerna och jag vill gärna gå vidare på den linjen.

Kristdemokraterna går ändå till val på att sluta skatteklyftan. Men Göran Hägglund lovade inte att det kan ske under kommande mandatperiod.

– När vi nu ser prognoserna för den kommande mandatperioden, så vågar jag inte lova några skattesänkningar över huvud taget, sa han i Eko-utfrågningen.

Reaktionerna från pensionärsorganisationerna har inte låtit vänta på sig. I Ekots lunchsändning riktade såväl SPF som PRO skarp kritik mot KD-beskedet.

SPFs ordförande Christina Rogestam framhöll att det inte skulle kosta mer än åtta miljarder att utjämna klyftan.

– Det handlar ändå bara i det här sammanhanget om åtta miljarder av 1 650 miljarder i skatt som tas in varje år, så det är i alla fall en relativt liten andel.

På frågan om hur viktig skattefrågan är bland SPFs medlemmar jämfört med andra ämnen som är uppe i valrörelsen svarade Rogestam:

– Det här är den största frågan. Jag får telefonsamtal och mejl varje dag från medlemmar som är djupt upprörda över att den här klyftan inte har tagits bort.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas