Besvikelse över bristande stöd till seniorer
Nyheter
Peter Sikström. Foto: Tomas Södergren

Besvikelse över bristande stöd till seniorer

Seniororganisationerna förväntas sprida information till äldre under pandemin. Samtidigt kämpar de med ekonomin på grund av bristande stöd.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-08-05

”Tyvärr måste vi konstatera att regeringen och samarbetspartierna varken förstår vilket arbete vi gör till dagligdags, bryr sig om effekterna av pandemin för äldre eller att stötta oss ekonomiskt”, skriver SPF Seniorerna, PRO och SPRF i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Drabbas hårt

Organisationerna är viktiga för att motverka äldres ensamhet, inte minst då många isolerar sig under corona. Många lokalföreningar har ställt om sina aktiviteter så att de ska fungera digitalt eller hållas utomhus med social distans.

– I nuläget kan vi ordna aktiviteter utomhus, men i våras fick vi avboka allt. Och en organisation, där det inte händer något, lockar inte till sig nya medlemmar, säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström till SVT Uutiset.

Ordinarie verksamhet

De pengar förbundet fått möjlighet att söka är öronmärkta för projekt för att minska äldres ofrivilliga ensamhet. Men många av dessa projekt har tvingats ställas in på grund av pandemin. De kan heller inte användas för att driva den ordinarie verksamheten, och det är där man behöver stöd.

”Under tiden har hundratals miljarder delats ut i stödpaket för att rädda befintlig verksamhet inom näringsliv, kultursektorn och idrotten – riktiga och nödvändiga stöd. Vår vädjan har regeringen inte ens besvarat efter fyra månader”, skriver seniororganisationerna i sin debattartikel.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-08-05
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas