Nyheter

Blev president som 76-åring

Nelson Mandela, den största symbolen för kampen mot apartheid, har avlidit. Han blev 95 år.

Publicerad 2013-12-06

Redan i början av femtiotalet, när han var i trettioårsåldern, blev Mandela en av ledarna för motståndsrörelsen mot apartheid i ANC. Detta sedan det rasistiska partiet Nasionale Party tagit makten i Sydafrika och medvetet ökat rassegregeringen. Han hjälpte även svarta, fattiga sydafrikaner med juridisk hjälp.

Under sin kamp mot apartheidregimen åtalades han flera gånger och dömdes 1962 till livstids fängelse för att ha lett arbetare i strejk och för att ha lämnat landet utan tillstånd. 1964 dömdes han igen, för bland annat sabotage.

Nelson Mandela var noga med att poängtera att han varken ville att vita eller svarta skulle ha makten, han önskade ett samhälle där alla var lika mycket värda oavsett hudfärg och där samhället styrdes demokratiskt.

1990 frigavs han ur fängelset som 72-åring, efter 27 års fångenskap, till följd av en internationell befrielsekampanj för hans skull.

Fyra år senare, när han var 76 år, valdes han till Sydafrikas president. Den första presidenten i Sydafrika som valts demokratiskt i ett val där hela befolkningen fått delta, och Sydafrikas första svarta president.

Som 80-åring gifte han sig för tredje gången med Graca Machel, som han var gift med fram till sin död.

Som politiker har Nelson Mandela inte undgått kritik, och har själv medgivit att Sydafrika misslyckats med hanteringen av den HIV- och AIDS-epidemi som drabbat landet hårt. Men det är som en kämpe för demokrati och människors lika värde han går till historien. Han lät sig varken bromsas av prestige, makt, rädsla för sin egen säkerhet eller agg mot sina motståndare i kampen.

På många sätt förändrade Nelson Mandela världen.

Nelson Rolihlahla Mandela
Född 18 juli 1918
Död 5 december 2013

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas