Byt hem i sommar
Nyheter | Resereportage | 10 tips
Hembyte är ett spännande och prisvärt sätt att resa på. Foto Colourbox

Byt hem i sommar

Har du inte bokat någon resa i sommar? På hembytessajterna kan du hitta hus och lägenheter så sent som två veckor innan avfärd.

Publicerad 2013-07-18

Att byta hem med någon är ett annorlunda sätt att resa. Fördelarna är dels att det ofta blir billigare, dels att du får en insyn i hur det är att leva på en annan plats på ett sätt som all inclusive-hotellen aldrig kan ge.

1: Eftersom du bor gratis, kan laga mat själv och ibland till och med får tillgång till bil via bytet så är hembyte ofta ett ekonomiskt sätt att resa på.

2: Alla som har ett hem kan göra hembyte under semestern. Det är lättast att hitta någon med ett livkärdigt hem att byta med, men alla har olika önskemål och även en liten lägenhet kan bytas mot ett stort hus.

3: Det går att byta både kortare och längre perioder. Korta byten, över en weekend, är den snabbast växande trenden, enligt Hembyte.se.

4: Du kan hitta ett hem att byta med så sent som två veckor innan din resa.

5: Det kan kännas läskigt att låna ut sitt hus till någon annan, men samtidigt är det väldigt bra med husvakt när man är borta. Tänk på att ni lånar varandras hem, de som bor hos dig är lika måna om sitt hem som du.

6: Lär känna den du ska byta med medan ni har kontakt om praktiska göromål via telefon eller e-post och träffas gärna när ni byter nycklar. Om du är orolig, be om referenser.

7: Skriv kontrakt med alla datum och detaljer om vad som ingår i bytet. Om man går med i en förmedling, som till exempel Hembyte.nu, får man tillgång till färdiga kontrakt att ladda ner.

8: Var tydlig med om någonting i ditt hem kräver särskild tillsyn, som husdjur, växter eller pool.

9: Lås in värdesaker och personliga föremål, så behöver ni aldrig undra om någonting försvinner.

10: Skriv gärna en liten guide med tips på närbelägna sevärdheter, bra restauranger, trevliga butiker och liknande för att göra upplevelsen för dina gäster ännu bättre.

Här kan du byta

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas