Nyheter

Dagens äldre kvinnor 80 procent rikare

Publicerad 2011-03-08

En kvinna som var 65 år 1991 hade en förvärvsinkomst på 114 316 kronor om året. 18 år senare hade en 65-årig kvinna 206 925 kronor – en förändring på 81 procent, även med hänsyn tagen till inflationen.

Motsvarande ökning för männen var 45 procent.

– Den goda inkomstutvecklingen för kvinnor syns genomgående i åldern 50 till 80 år mellan åren 1991-2009. Under denna tidsperiod har kvinnors inkomster ökat med mellan 47 och 102 procent beroende på ålder. Jämför vi med män under samma tidsperiod och ålder var ökningen mellan 29 och 58 procent, konstaterar AMF i sitt utspel synkroniserat med Internationella kvinnodagen.

Hemmafrun långt borta

– Hemmafrugenerationen ligger allt längre bort. Fler kvinnor är i arbetslivet i dag och det innebär en stor skillnad i hur den ekonomiska situationen blir som pensionär, eftersom det är hur mycket vi arbetat som främst avgör pensionens storlek, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom på AMF.

Männen har dock fortfarande högre inkomster som pensionärer på grund av att de i genomsnitt har haft högre lön i arbetslivet och att kvinnor i större utsträckning har jobbat deltid.

Kompensera varandra
AMF – som till lika delar ägs av Svenskt Näringsliv och LO – vill med undersökningen belysa att privat pensionssparande kan vara ett sätt att förbättra sin ekonomiska framtid.

– Man kan också se över om den som tjänar mer i en familj kan kompensera den som tjänar mindre med ett privat pensionssparande, säger Carina Blomberg.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranan.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas