Dagny gör succé – igen!
Nyheter | Stående ovationer.

Dagny gör succé – igen!

Dagny Carlsson, 105, "världens äldsta bloggare", var en av de som pratade på scen under Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö. Hon fick stående ovationer!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-27

Det finns nog ingen som inte blir charmad av Dagny Carlsson. Ingen kan som hon ge rappa svar, riva ner både skrattsalvor och applåder, och vara både rolig och allvarlig på samma gång. En fantastisk förebild är vad hon är, det kommer mycket klokt ur hennes mun. Som en kommentar till att så många äldre känner sig ensamma kommer Dagny med ett av sina karakteristiska rakt-på-sak-svar: ”Det kan vara viktigare att prata med de gamla än att gå med sopborsten.”

Hon tycker också att ”alla gamla ska morska upp sig lite grand”, och inte bara sitta stilla och tiga. Det gäller att kräva sin rätt ibland.

Stående ovationer

När Dagny pratat färdigt får hon stående ovationer av publiken, och applåderna vill aldrig ta slut. När de till slut börjar klinga av flockas många nere vid scenen, alla vill få en glimt av Dagny på nära håll. Arrangörerna står häpna, de var inte alls beredda på det här. ”Något liknande har vi inte varit med om sedan Mark Levengood var här”, säger en av dem.

Till slut lyckas vi i alla fall få en egen liten pratstund med Dagny, som ju blev Årets Senior för två år sedan, framröstad av er läsare.

Vad har hänt i ditt liv sedan dess, Dagny?

-Jag har ju blivit mer populär sen sist, och får vara ute och visa upp mig. Det tycker jag är roligt, jag har pin livat som jag brukar säga! Och det känns extra viktigt att prata vid sådana här tillfällen, när det är Äldreomsorgsdagarna.

Men själv klarar du dig helt utan hjälp?

-Ja, jag handlar och städar, inte springer jag och handlar varje dag men när mjölken är slut går jag. För jag dricker mjölk fast det inte ska vara bra för en, säger de.

-Men jag tycker man ska prioritera äldreomsorg, och det har ju i alla fall blivit bättre än det var förr. Min mormor blev 93 år, hon bodde ensam i en liten stuga och det hon var mest rädd för var att hamna i fattigvården. Men hon slapp det, för hennes yngste son tog hand om henne.

Vad brukar du själv göra om dagarna, förutom att blogga?

-Jag är ute och går ganska mycket, och jag har lärt mig att gå ensam, fast det är roligare att ha sällskap. Men även om jag har en massa besökare på bloggen och blir inbjuden till mycket, så är det inte så många som finns i min närhet ändå.

Är det svårt att komma på vad du ska skriva om på bloggen ibland?

-Nej, jag bara sätter mig vid datorn och så rinner det till något. Idag ska jag förstås berätta om det här.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2017-10-27
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas