Dagtrötthet kan vara tecken på demens
Colourbox
Nyheter | Forskning

Dagtrötthet kan vara tecken på demens

Att återkommande behöva sova en stund på dagen kan signalera Alzheimers sjukdom, enligt ny forskning.

Jan Arleij
Publicerad 2019-08-14

Det är amerikanska forskare vid University of California som nu publicerar rönen i tidskriften Alzheimer´s and Dementia.

”Vårt arbete visar på definitiva bevis för att det är de delar av hjärnan som främjar vakenhet som degenererar på grund av ansamling av tau i sjukdomsutvecklingens allra första fas”, säger Lea Ginberg, verksam vid University of California, San Francisco, USA, i ett pressmeddelande.

Forskarna misstänker att sjukdomen redan i ett tidigt skede – långt före sjukdomens minnesproblem – bryter ner de områden i hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna.

Tidigt stadium

Både forskare och vårdgivare har noterat att många av dem som senare utvecklar Alzheimers sjukdom ofta har varit trötta dagtid.

Tolkningen har varit att tupplurarna är en kompensation för den störda nattsömn som sjukdomen har antagits resultera i.

Den nya forskningen antyder alltså istället att Alzheimers sjukdom redan på ett tidigt stadium påverkar de delar av hjärnan som hjälper oss att hålla oss vakna på dagen.

Ett återkommande sovande dagtid kan därför utgöra ett första tecken på Alzheimers sjukdom, framför allt om det sker utan att nattsömnen varit påverkad negativt, skriver TT.

”Det verkar som att detta system som främjar vakenhet är särskilt sårbart vid Alzheimers sjukdom. Att förstå varför är något som vi måste följa upp i kommande forskning”, kommenterar Jun Oh, en av forskarna bakom studien.

Viktig aspekt

Att sova på dagen är enbart en av många riskfaktorer, betonar psykiatriprofessorn och demensexperten Ingmar Skoog vid Göteborgs universitet.

– Det handlar om fler saker som högt blodtryck, sömnstörningar, utbildningsnivå och så vidare. Folk behöver inte vara oroliga utan det här är intressant sak och en väldigt viktig grej att titta på, säger Ingmar Skoog till Ekot.

Stora mängder tau

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är omfattande.

I den nu aktuella amerikanska forskningen har man mätt nivåerna av det nedbrytande proteinet tau i tre olika hjärnregioner som alla är involverade i att främja vår förmåga att hålla oss vakna dagtid. Mätningarna gjordes på 13 avlidna alzheimerpatienter samt hos sju friska kontrollpersoner.

Mätningarna visade att alla hjärnor hade stora mängder tau i dessa tre områden och att de tre regionerna hade förlorat så mycket som 75 procent av sina nervceller.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-08-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas