”Därför ställer vi upp på utmaningen”
Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Fattigpensionärer

”Därför ställer vi upp på utmaningen”

Nyfikenhet på vanliga människors situation driver de fyra politiker som har tackat ja till SPF Seniorernas utmaning att leva som en pensionär.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-05

Efter att SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström lottat ut var sin noggrant uträknad veckoranson fick Senioren en pratstund med de fyra politiska toppnamn som nu står inför en tuff vecka med knappa, men fullt normala ekonomiska pensionärsvillkor.

Med kuvertet i hand har de att fundera ut hur de ska få pengarna att räcka till mat och några enkla nöjen. De olika beloppen bygger på vad en ensamstående pensionär född 1942 kan ha i pension; variationerna i krontal politikerna emellan bygger på vilket fingerat yrkesliv de har levt.

Anders W Jonsson är gruppledare för Centerpartiet i riksdagen. Får 1 027 kronor.

Han kommer att använda den stundande söndagen till att planera sin vecka noga. ”Jag ska baka mitt bröd, göra i ordning mina matlådor och titta mycket noga på min budget.”

Varför hoppar du på detta?

– Det ska bli jättespännande av två olika skäl. Det första är att jag ofta hamnar i diskussioner om att det skulle vara väldigt dyrt att äta svenskproducerad och näringsriktig mat, men jag vill med den här veckan visa att det inte alls behöver vara en hög kostnad. Det är mitt ena syfte.

– Det andra handlar om att prova på att leva på en väldigt begränsad budget. Det har jag inte gjort sen jag var student. Mina döttrar säger att ”det är nyttigt för dig pappa att se hur vi har det”, säger Anders W Jonsson med ett leende.

Men kommer det att leda till tankar på hur pensionssystemet egentligen fungerar?
– Ja, det beror ju faktiskt på resultatet. Om jag har väldigt mycket kvar i kuvertet när veckan är till ända, så är ju det också intressant.

Tror du att dina reflektioner om hur läget är för många pensionärer att fördjupas?
– Ja, säkert, och därför är det här jättenyttigt för oss politiker. Jag tackade gladeligen ja till det hela. Det handlar också om människor som lever på försörjningsstöd, om studenter och egentligen hela pensionärsgruppen.

Jakob Forssmed är tillförordnad partiledare för Kristdemokraterna. 747 kronor.

– Jag hakar på dels för att det är viktigt att lyfta pensionärernas ekonomiska situation, vilket vi försöker göra från Kristdemokraterna. Men också för att för egen del få en lite mer praktisk inblick i hur verkligheten kan vara.

– Det är angeläget för politiker överhuvudtaget, att sätta sig in i medborgares ekonomiska vardag, eftersom den ofta skiljer sig från den som vi själva lever i. Det här är ett innovativt sätt från SPF Seniorerna att möjliggöra detta.

Blir det tufft eller lätt?
– Det blir nog ganska tufft. Jag hade behövt våra reformer om lika skatt och kraftigt höjt bostadstillägg. Men som sagt, en poäng är i vilket fall som helst att få testa den ekonomiska verklighet som många lever under. Så det är egentligen bra att det är ett riktigt magert kuvert som jag får.

Förväntar du dig någon tankeställare, eller överraskning när du nu ska ”testa verkligheten”?
– Vi får väl se när veckan är slut vad som har varit jobbigt, och inte. Det kommer i alla fall inte vara möjligt att gå på lunchrestaurang hur som helst, och det ser jag ju inte fram emot…

Johan Forsell är moderat och vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, som bland annat hanterar just pensionsfrågor.

1 147 kronor låg i hans kuvert. Mest av alla, men fortfarande en rejäl utmaning, tror han.

– Anledningen till att jag tackat ja till utmaningen är först och främst för att sätta fokus på det faktum att det är väldigt många människor i vårt land som har jobbat hela livet, eller varit hemma med barnen och slitit under många år, men som sen när man får pensionen inser att den är väldigt låg. Det här är ett problem, och det är viktigt att fler får upp ögonen för det.

Johan Forsell tycker också att det är en rolig utmaning i sig. Evenemanget som sådant är ett ”bra och smart grepp av SPF Seniorerna”.

– Det är också så att flera grupper än pensionärerna har en tuff situation. Jag tycker att det måste löna sig bättre att arbeta, och därför föreslår vi ganska strama bidragssystem, för att människor ska komma in på arbetsmarknaden.

– Men den här gruppen pensionärer med låga pensioner skiljer ut sig, genom att många av dem redan har arbetat ett helt liv, eller arbetat i hemmet under många år och ändå har det lönat sig så dåligt. Det blir för många en negativ aha-upplevelse.

Det är också en viktig skillnad, att den som är gammal och utsliten inte alltid kan göra så mycket åt sin ekonomiska situation längre.

– Inte minst för deras skull vill jag ge den här frågan mer fokus.

När var du själv senast i kontakt med den här ekonomiska verkligheten?
– När jag var student för femton år sedan. Det är både färskt och länge sedan. Det kommer inte bli enkelt, men jag minns ändå en del av knep och några trix med pasta och tonfisk… Jag är ofta nöjd med billiga råvaror. Det är tur, men å andra sidan äter jag ganska mycket!

Lotten Sunna är talesperson i socialförsäkringsfrågor för Feministiskt Initiativ. Hon ska klara sig på det lägsta beloppet, 609 kronor.

Du drog ”nitlotten”. Ser du verkligen fram emot det här?

– Absolut! Jag är djupt engagerad i den här frågan för FI. Jag har skrivit en stor rapport och ett politiskt program om just de här frågorna som FI driver hårt. Vi tycker att svaga pensioner är en av de stora, viktiga sakerna att ta tag i politiskt. Det är en väldigt uttalad fråga för oss.

– Efter att ha pratat med många människor om det här och skrivit om det för FI så är det nu ett strålande tillfälle som SPF Seniorerna erbjuder att också få prova på att leva under de här ekonomiska villkoren under en vecka, och se vad det faktiskt kan innebära, att få känna på vad det handlar om.

Lotten Sunna säger sig se en chans till ”politisk praktik”:

– Man vet ju också mer vad man pratar om när man har testat på egen hand. Det ger ett annat perspektiv. Jag talar med många människor som berättar hur de har det, men det blir en helt annan sak att prova på själv.

Börjar på måndag

Prövningens tid är inne för de fyra. Lotten Sunna, Anders W Jonsson och Jakob Forssmed genomför veckan mellan 8 och 14 maj, medan Johan Forsell lever som en pensionär mellan den 10 och 16 maj.

Några dagar därefter blir det ”redovisning” och gemensam utvärdering tillsammans med företrädare för SPF Seniorerna.

Jan Arleij
Publicerad 2017-05-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas