Nyheter | Utmaning

”Svagt att inte våga leva som pensionär”

”Ni ansvarar för pensionerna – men vågar inte leva på en normal pension”. Kritiken från SPF Seniorernas ordförande i ett debattinlägg riktat till etablerade toppolitiker med Stefan Löfven i spetsen är hård.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-07

”Varje politiker som gör anspråk på att leda landet bör sätta sig in människors vardag och kunna ta till sig av erfarenheterna för att genomföra nödvändiga förändringar. Att testa att klara sig på en normal pension under en vecka är det minsta man kan begära av några av de politiker som faktiskt ansvarar för just pensionssystemet”, skriver Christina Rogestam på SVT Opinion.

För två månader sedan utmanade SPF Seniorerna statsminister Stefan Löfven (S), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), Liberalernas partiledare Jan Björklund och moderatledaren Anna Kinberg Batra att under en veckas tid testa att leva på en vanlig pension.

Ointresserade politiker?

– Varje politiker som gör anspråk på att leda landet bör sätta sig in människors vardag och kunna ta till sig av erfarenheterna för att genomföra nödvändiga förändringar.

Men intresset har varit svalt att utsätta sig för provet.

– Ändå har vi fått svar på utmaningen endast från Moderaterna, som skickar en reserv till partiledaren, övriga har inte ens behagat svara. Det är rent ut sagt väldigt svagt.

Men Christina Rogestam ger sig inte. Chansen går nu vidare.

– Vi öppnar härmed upp för övriga partiledare att ställa upp i vår utmaning att klara sig en vecka på pensionen.

Tidigare utmaning

Hösten 2015 riktade SPF Seniorerna en liknande utmaning mot fyra pensionspolitiker, som då också antog utmaningen. Carina Ohlsson (S), Solveig Zander (C), Lars-Arne Staxäng (M) och Fredrik Lundh Sammeli (S) deltog.

Här kan du läsa hela inlägget på SVT Opinion.

Jan Arleij
Publicerad 2017-03-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.