Toppskikt tackar nej till knapert seniorliv
Nyheter | Utmaning

Toppskikt tackar nej till knapert seniorliv

Den högsta politikernivån tackar nej. Men flera partier skickar i alla fall fram starka namn som ska försöka leva som en vanlig pensionär i SPF Seniorernas regi.

Jan Arleij
Publicerad 2017-04-18

I slutet av förra året utmanade SPF Seniorerna statsminister Stefan Löfven, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, moderatledaren Anna Kinberg Batra och Liberalernas ledare Jan Björklund att leva sig in i den ekonomiska verkligheten som gäller för vanliga pensionärer, om än bara under en veckas tid.

Efter fasta kostnader går utmaningen ut på att klara sig på mellan 800 och 1 200 kronor under en vecka. Pengarna ska räcka till mat och fritidssysselsättningar, alltså en normal vardagssituation för hundratusentals svenska pensionärer.

Men ingen tackade ja.

Saknar engagemang

Det irriterar SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam:

– Varje politiker som gör anspråk på att leda landet bör kunna sätta sig in i väljarnas vardag. Stefan Löfven har sagt om lägre ingångslöner att vi inte ska ha statligt satta fattiglöner. Men vad tycker han om att många pensionärer lever på samma inkomstnivåer och lägre. Var är engagemanget? säger SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam till Svenska Dagbladet.

Partiledare

SPF Seniorernas ledning valde dock att ge det politiska toppskiktet en chans till. I januari utvidgades invitationen till alla partiledare för partier i riksdagen och EU-parlamentet.

Inte heller detta föll eliten i smaken. Men Moderaterna, Liberalerna och Centern ställer upp med andra kandidater, och Feministiskt Initiativ har tackat ja.

De ställer upp

De politiker som i maj ska känna på hur det kan vara att få ihop utgifter och inkomster på en helt annan nivå än de är vana vid blir Anders W Jonsson som är gruppledare för Centern, Jakob Forssmed, tillförordnad partiledare för KD, moderaten Johan Forsell och Lotten Sunna (F!). Liberalerna väntas få fram en ersättare till Mats Persson, ledamot i Pensionsgruppen, som är föräldraledig i maj.

Första utmaningen

Redan hösten 2015 lät SPF Seniorerna fyra tunga politiker, alla utom Carina Ohlsson ledamöter i Pensionsgruppen, leva på enkla pensioner under en veckas tid. De fick olika roller och förutsättningar:

* Carina Ohlsson (S), snickare med 45 år i yrket – 1 173 kronor
* Solveig Zander (C), lärare som har jobbat i 40 år – 1 241 kronor
* Lars-Arne Staxäng (M), vårdbiträde som arbetat i 40 år – 1 045 kronor
* Fredrik Lundh Sammeli (S), garantipensionär – 800 kronor

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-04-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas