SPF Seniorerna utmanar: Kan ni leva på en vanlig pension?
Nyheter | Mod krävs

SPF Seniorerna utmanar: Kan ni leva på en vanlig pension?

Kan ni leva på vår pension? Frågan från SPF Seniorerna går till statsminister Stefan Löfven (S) och ytterligare tre tunga rikspolitiker.

Jan Arleij
Publicerad 2016-12-20

SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam vill att de fyra politikerna på allvar ska sätta sig in i hur tufft det kan vara att få en normal pension att räcka.

– Det handlar om att på ett väldigt konkret sätt visa för de inblandade hur lite pengar det här rör sig om. Jag hoppas att några av dem är beredda att ställa upp, säger Christina Rogestam.

En veckas tid

De som utmanas är utöver Stefan Löfven också socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), moderatledaren Anna Kinberg Batra och Liberalernas Jan Björklund.

Utmaningen går ut på att under en veckas tid klara sig på ungefär samma marginaler som en normalpensionär måste göra 52 veckor om året.

De fyra har fått utmaningen i ett personligt brev från Christina Rogestam. Återstår att se om de accepterar.

Ett år sen

För ungefär ett år sedan gjorde SPF Seniorerna ett liknande experiment.

Då utmanades fyra riksdagspolitiker med säte i den viktiga Pensionsgruppen att klara sig på pensioner motsvarande en snickare, ett vårdbiträde, en sjukpensionär och en garantipensionär.

Syftet då liksom nu är, som Christina Rogestam skriver i brevet, ”att belysa hur det är att leva på en normal pension och att det behövs förändringar av pensionssystemet”.

Tusen kronor

En genomsnittlig pension i Sverige är cirka 12 000 kronor efter skatt. Enligt SPF Seniorernas kalkyler har många runt 1 000 kronor i veckan att leva på, efter fasta kostnader och det är den utmaningen som nu ställs till de fyra politikerna.

– Det handlar om nivåer från garantipension inklusive visst bostadstillägg upp till låga inkomstpensioner. Och det blir inte så jättestor skillnad när fasta kostnader är borträknade; 1 000 kronor plus eller minus några hundralappar under en vecka. Det ska räcka till mat och fritidssysselsättning, säger Christina Rogestam Rogestam till Svenska Dagbladet.

Fattigpensionärer

Mycket händer just nu kring de svaga garantipensionerna.

Utmaningen kommer bara några dagar efter att regeringen gett besked om att åtgärda de sämst ställda pensionärernas pensioner, eftersom de helt enkelt är för låga.

Likaså har EU nyligen pekat på att alltfler pensionärer i Sverige är på väg att hamna i kategorin fattigpensionärer.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Ur Christina Rogestams brev

Så här avslutas brevet till de fyra politikertoppar som nu utmanas av SPF Seniorerna att leva en vecka på en helt vanlig pension:

”Det är en styrka att politiska partier i Sverige kan och vill komma överens och kompromissa i viktiga och långsiktiga frågor som energi, försvar och pensioner. Men när det gäller pensionssystemet menar vi i SPF Seniorerna, liksom flera andra organisationer – däribland LO och Folksam – att systemet inte levererar som det var tänkt och att det nu krävs omtag.
Vi hoppas att du har möjlighet att engagera dig i frågan om rimliga pensioner och kan initiera en blocköverskridande utvärdering och förändring av hela pensionssystemet.”

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-12-20
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas