– Här har du din pension
Pensionskuvert delas ut. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Utmaning

– Här har du din pension

Under Bankhallens höga valv i Riksdagshuset delade SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam på tisdagseftermiddagen ut ett kuvert till var och en av de fyra politiker som antagit utmaningen att klara sig en vecka på en låg men ordinär svensk pension.

Publicerad 2015-11-10

– Det är inget jippo, det vill jag betona. Ni har i stället fått en tuff uppgift som ni ska lösa. Under veckan får ni dessutom en del utmaningar, sa Christina Rogestam som gjorde tydligt att motivet för hela utmaningen är att öka medvetenheten om att pensionssystemet behöver reformeras.

– För oss ingår vår utmaning till er i vårt långsiktiga arbete med att på olika sätt övertyga er om att det är dags efter 20 år att utvärdera pensionssystemet, och se vad man behöver justera.

När de fyra politikerna tog emot sina kuvert var det litet som att se en grupp spända elever ta emot sina terminsbetyg. Med ett kroppspråk av viss bävan öppnade de långsamt men kunde snabbt räkna in sin tilldelade veckoranson.

Samtidigt var nyfikenheten på utmaningens kontext mycket stor. Precis som SPF Seniorerna hoppas pensionspolitikerna på olika effekter och utfall av utmaningen.

Lars-Arne Staxäng:

– För det första gillar jag utmaningar. Men jag är också nyfiken på att möta vardagliga frågeställningar som handlar om att det kan vara svårt att få vardagen att gå ihop.

Lars-Arne Staxäng är beredd på att utmaningen innebär att han får äta lever till extrapris och blodpudding under veckan, även om hustrun väljer något annat.

– Jag förväntar mig att man kommer att få kontakt med känslan att vara tvungen hålla sig inom snäva ramar, något som de flesta får göra under olika perioder i livet, exempelvis som student. Det blir i sig intressant.

Solveig Zander:

– Jag gör det här för att det är viktigt att få mer uppmärksamhet till pensionsfrågan. Särskilt är det viktigt att sprida den här diskussionen till yngre, vilket jag hoppas det här ska leda till eftersom vi ska berätta om våra erfarenheter på sociala medier och på nätet.

Det är viktigt att unga inser att man måste ta ett ansvar för sin egen pension och att man förstår vad det innebär.

– Många säger att pensionssystemet är så krångligt, och så öppnar man inte ens sitt orange kuvert. Men det är ju inte så krångligt.

Solveig Zander säger att hon nappade direkt när hon fick frågan från SPF Seniorerna.

– Men det kommer att bli tufft, det är jag övertygad om. Jag har förberett genom att fråga mamma var hon brukar handla någonstans. Hon sa att ´Solveig, nu handlar det faktiskt om att planera´.

Tror du att ni pensionspolitiker kommer att ringa varandra och be om tips under veckan?

– Kanske, men framför allt ska det bli intressant att efteråt diskutera hur vi har löst olika situationer. Det tror jag faktiskt innebär att vi alla kommer att få en ökad kunskap och förståelse för pensionssystemet.

Det är bra att ha varit med om samma sak och försökt lösa samma uppgifter när man i framtiden ska diskutera pensionssystemet.

– Då kan vi ju samtidigt föreslå förändringar. Jag hoppas också att våra partier ska prioritera frågan om pensionssystemet betydligt mer. Det är inget parti som har den högt uppe. Det vill jag ändra på.

Fredrik Lundh Sammeli:

– Jag vill som politiker vara tillgänglig och det här känns som en annorlunda utmaning. Som politiker i pensionsgruppen har vi makt över pensionssystemet, och då är det naturligt att vara med i diskussionen och debatten kring systemet.

– Jag tänker att jag har en bra inblick i pensionärers villkor, både utifrån pensionsgruppen och det liv och de möten jag har, men det här ger mig nog ändå en möjlighet att fokusera än mer på pensioner och pensionssystemet och samtidigt kan jag få erfarenheter och perspektiv som gör mig till en bättre makthavare och beslutsfattare.

Kommer du att bli överraskad?

– Vi får se… jag ser i alla fall en rejäl utmaning framför mig. På hemmaplan har jag redan fått massmedial uppmärksamhet med en hel del diskussion om att man borde leva som en pensionär ett helt år för att verkligen förstå.

– Det ska bli ett intressant rollspel att spela och kul att se vad SPF Seniorerna väljer att sätta fokus på.

Carina Ohlsson:

– Det här blir en inledning på en diskussion, men också en påminnelse om olika problem med pensionssystemet. Utmaningen kan ge oss som deltar både en upplevelse och en inlevelse i hur det kan vara att ha en liten pension.

Carina Ohlsson är också förbundsordförande för S-kvinnorna.

– För många kvinnor är låga pensioner verkligen en jättestor fråga. Det märker jag ständigt när jag är ute på möten. Man tar ofta upp sin oro för en tillvaro som pensionär, och många kvinnor som är pensionärer reagerar mot att trots att de arbetat ett långt liv så är det bara en liten skillnad mot garantipensionsnivån.

Nu är det upp till bevis. Utmaningen börjar när de vaknar upp på onsdagsmorgonen och ska fundera på vad de verkligen har råd att ställa fram på frukostbordet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

De fyra

Det är inte vilka politiker som helst som har utmanats och tackat ja. Alla sitter i socialförsäkringsutskottet och tre av dem – Staxäng, Zander och Lundh Sammeli – har också plats i den lilla, men viktiga och mäktiga parlamentariska ”Pensionsgruppen”.

Pensionsgruppen består av regeringspartierna S och MP samt av de fyra borgerliga allianspartierna.

Pensionsgruppen håller i stora och små frågor som berör pensionssystemet och har stor makt över hur det kan förändras.

Lars-Arne Staxäng, M
Solveig Zander, C
Fredrik Lundh Sammeli, S
Carina Ohlsson, S

Du kan följa hur det går för de fyra på seniorbloggarna.com

 Reglerna för utmaningen hittar du här:

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas