Tunga politiker får leva på pension – i en vecka
Nyheter | Ut i verkligheten

Tunga politiker får leva på pension – i en vecka

Lev som en pensionär och få pengarna att räcka – om ni kan. Fyra tunga riksdagspolitiker antar nu en ovanlig utmaning från SPF Seniorerna.

Publicerad 2015-11-01

Under en veckas tid – 11-17 november – ska fyra riksdagsledamöter i socialförsäkringsutskottet försöka klara sin vardag på en pensionsinkomst.

De fyra är Lars-Arne Staxäng, M, Solveig Zander, C, Fredrik Lundh Sammeli, S och Carina Ohlsson, S.

Alla sitter alltså i socialförsäkringsutskottet och Staxäng, Zander och Lundh Sammeli även i den tunga parlamentariska Pensionsgruppen som ansvarar för pensionssystemet.

Utmaningen går till så att de fyra kommer att jobba som vanligt men måste klara sig på den pension som SPF Seniorerna tilldelat dem.

Politikerna ska sedan under veckan dokumentera hur det går på Seniorbloggarna.com.

Här får vi veta hur de får pengarna att räcka till mat och olika fritidsaktiviteter, förutom till alla fasta kostnader som hyra och hemförsäkring.

SPF Seniorerna kommer också dagligen att skicka SMS med typiska ”pensionärshändelser” som de antingen tackar ja till eller avböjer, beroende på om de anser sig ha råd eller inte.

– Ledamöternas veckopension ska alltså räcka till all mat och fritid som de företar sig under veckan, säger Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, som har byggt utgiftskalkylen på Konsumentverkets genomsnittssiffror.

Ett syfte för SPF Seniorerna med utmaningen är att skapa uppmärksamhet kring det faktum att pensionerna halkar efter lönerna, samtidigt som kostnader för exempelvis mat och hyra har stigit.

– Jag tror många pensionärer har det kämpigt, speciellt när det uppkommer extra utgifter. Jag tror det är nyttigt att bli påmind om det på ett praktiskt sätt, säger Lars-Arne Staxäng till expressen.se.

Solveig Zander tror att utmaningen kan leda till ett fortsatt bra samtal med pensionärer, och nya idéer för politikerna.

– Jag hoppas att det inbjuder till dialog med pensionärerna och att vi får en bra diskussion om vad vi ska ändra och förbättra.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas