Nyheter

Svagare köpkraft för pensionärer

På elva år har löntagares inkomster ökat med 52 procent, medan pensionärernas bara ökat med 23 procent, enligt Skattebetalarna.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-15

När det gäller köpkraft har pensionärer halkat efter löntagarna med en femtedel. En del av skillnaden består i stillastående pensioner, en annan i att jobbskatteavdragen gör att löntagare inte beskattas lika mycket som pensionärer.

Skattebetalarna har jämfört utvecklingen för en pensionär och en löntagare med samma bruttoinkomst – 15 800 kronor i månaden, vilket motsvarade en nettoinkomst för båda på 136 608 kronor om året 2006, då båda typerna av inkomster beskattades likvärdigt. 2016 hade såväl pensionärens bruttoinkomst som nettoinkomst halkat efter löntagarens och var 34 682 kronor lägre om året. 2017 har glappet vuxit ytterligare och är nu uppe i 40 124 kronor om året.

– SPF Seniorerna anser att det behövs kraftfulla åtgärder för att förbättra seniorers ekonomi. På kort sikt handlar det om ordentliga skattesänkningar och ett förstärkt bostadstillägg som hänger med i bostadskostnadernas utveckling. Det är också hög tid för en total utvärdering av hela pensionssystemet – vi ska kunna leva på våra pensioner och de måste följa löneutvecklingen varje år, kommenterar SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam.

Skattebetalarnas rapport hittar du här:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2017-02-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas