Nyheter

Köpkraften: Löntagarna seglar ifrån pensionärerna

Under de senaste tio åren har Sveriges pensionärer tappat en femtedel i köpkraft gentemot löntagarna. Det framgår av en ny rapport från Skattebetalarna.

Publicerad 2015-12-24

Sedan 2006 har nettoinkomsten ökat med 30 procent för löntagaren medan den endast ökat med 8 procent för pensionären sett till dagens penningvärde, konstaterar Skattebetalarna i rapporten ”Pensionärerna har tappat en femtedel i köpkraft”.

– Den som hade en pensionsinkomst på 15 800 kronor i månaden 2006 har nästa år, 2016, en månadspension på cirka 17 600 kronor. För en löntagare som hade en lika stor arbetsinkomst 2006 har månadslönen ökat till cirka 21 200 kronor, skriver man i rapporten som presenterades dagen före julafton.

– Olika utveckling av pension och lön samt olika beskattning medför att pensionären nästa år har ca 35 000 kronor mindre att röra sig med. Totalt har löntagaren fått 242 600 kronor mer i plånboken efter skatt 2007-2016.

SPF Seniorernas ordförande Christina Rogestam kommenterar rapporten med att den speglar ”en oacceptabelt dålig utveckling”.

– Att pensionärerna har halkat långt efter löneutvecklingen är dessvärre ingen nyhet. Det beklagliga är att denna negativa utveckling kommer att fortsätta så länge pensionssystemets brister inte rättas till, säger Christina Rogestam.

SPF Seniorernas ordförande trycker också på kravet på lika skatt:

– Den högre skatten på pension är ytterligare en pålaga för seniorernas plånböcker. Trots en mindre skattesänkning vid årsskiftet kommer omkring fyra av fem pensionärer att betala högre skatt än löntagare med samma inkomst.Den högre skatten på pension måste avskaffas i sin helhet och det omgående.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas