Nyheter

Köpkraften faller bland Sveriges pensionärer

SPF har med hjälp av Skattebetalarnas förening räknat ut hur mycket en genomsnittlig pensionär har förlorat i köpkraft under 2014 i Sveriges 290 kommuner.

Publicerad 2014-09-03

Allra mest sjunker köpkraften i ett antal skånska kommuner. I Lund exempelvis har man 2 147 kronor mindre att handla för jämfört med 2013, rapporterar Svenska Dagbladet som har tagit del av sammanställningen.

I genomsnitt är pensionärernas köpkraftsminskning knappt 1 200 kronor.

Orsakerna till skillnaderna mellan de olika kommunerna är framför allt förändringar i kommunalskatten under 2014 och hur stor andel av pensionärerna i varje kommun som har garantipension respektive inkomstpension, visar sammanställningen.

SPFs ordförande Christina Rogestam är oroad över att vissa grupper av pensionärer får en allt tuffare ekonomisk situation:

– De är framför allt de med bara garantipension som ofta har en oerhört kärv situation, även med bostadstillägg. Jag har varit ordförande i Göteborgs kyrkliga stadsmission och där såg vi hur ett tandläkarbesök kunde slå ekonomin i spillror för en pensionär. Det är inte riktigt värdigt, säger Rogestam till Svenska Dagbladet.

Christina Rogestam säger att det är angeläget att utvärdera effekterna av pensionsreformen med utgångspunkt i situationen för enskilda pensionärer.

– Det behövs en ordentlig genomgång av effekterna av det nya pensionssystemet. Vi kan inte ha pensioner som gång på gång drabbas av nya sänkningar. Vi måste få tillbaka den följsamhet mot lönerna som politikerna lovade.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas