Fler fattigpensionärer: SPF kräver ny reform
Nyheter | "Oacceptabelt"
Foto: Colourbox

Fler fattigpensionärer: SPF kräver ny reform

Dagens avslöjande i Svenska Dagbladet om att en pensionär efter många yrkesår får en pension som ligger runt EU:s gräns för fattigdom visar på oacceptabla inslag i det svenska pensionssystemet.

Publicerad 2014-07-01

Det menar SPF som i ett uttalande i dag vill se en ”rejäl reform”.

– Det är uppenbart att pensionssystemet inte håller, det är dags för en rejäl reform av pensionssystemet, inte bara småjusteringar av detaljer, framhåller Christina Rogestam, ordförande för SPF.

Svenska Dagbladet har funnit att exempelvis en sjuksköterska med cirka 40 år i yrket och en allmän pension på 11 500 kronor i månaden med stor sannolikhet kommer att få en total pension (allmän plus tjänstepension) på mindre än 14 500 kronor före skatt och under 10 150 kronor efter 30 procents inkomstskatt.

”Den nivån ligger en bra bit under fattigdomsgränsen i Sverige som av EU fastställts till cirka 10 800 kronor i månaden i disponibel inkomst.” skriver tidningen.

– När det nya pensionssystemet infördes sades att det skulle ge ekonomisk trygghet för pensionärerna, med ett tydligt samband mellan arbetsinkomster och pension. SvDs granskning visar att så inte är fallet, säger Christina Rogestam i uttalandet.

Pensionsnivåerna i Sverige är låga i jämförelse med andra länder som har liknande förutsättningar. Svenskarna jobbar dessutom längst i Europa men det märks inte i pensionskuvertet, konstaterar Rogestam.

– Vi måste få till en ordentlig förändring av pensionssystemet. Det kan inte vara så att man arbetar ett helt liv och sen får en pension som ligger kring EU:s gräns för risk för fattigdom för äldre.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

I Veteranen nr 5 2014 finns ett reportage om pensionärer som har det svårt ekonomiskt trots att de arbetat. Har du inte tidningen? Veteranen ingår i medlemsavgiften när du blir medlem i SPF. Du kan även välja att prenumerera på tidningen.

 

 

Utspelet

Läs SPFs uttalande i sin helhet här.

Läs Svenska Dagbladets artikel här.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas