Nyheter

Almedalen 2014: SPF satsar framåt över generationsgränserna

Almedalen 2014 går mot sitt slut. SPF har satsat på hög närvaro, och sakpolitiska genombrott har också kommit. Veteranens utsände Jan Arleij har följt SPF under hela veckan.

Publicerad 2014-07-04

Dags att summera Almedalen 2014, supervalåret. SPF gjorde en lika stor satsning som i fjol, och med ungefär samma framgång: fullsatta seminarier, möjliga att se i efterhand på SPFs hemsida, starka namn i panelerna, men också i publiken.

Men man kan i den fjärde raka Almedalssommaren – lika kall i luften som het i politiken – se några nya tendenser i SPFs strategi.

Främst kanske SPFs metodiska sätt att odla dialogen över generationsgränserna.

På seminariet om pensionssystemet fanns Johannes Danielsson, ordförande i SACOs studentråd med 100 000 medlemmar.

På seminariet om vården och omsorgen i framtiden gavs SSUs ordförande Gabriel Wikström plats i panelen.

De ungdomliga perspektiven ger med nya infallsvinklar en spänst och ny fräschör åt debatten. Legitimiteten för kraven ökar när pensionärsrörelsens argument stöds och sammanfaller med yngre generationers synsätt och intressen.

Flera grepp som präglades av samverkan och som stärkte och kryddade SPFs samlade insats:

KG Scherman gavs stort utrymme på pensionsseminariet. Det blir effektfullt när det tekniska ämnet hanteras också med Schermans drastiska utspel och temperamentsfulla inlägg. För många gamla innebär pensionssystemet med sin broms både blod, svett och tårar – det är alltså rimligt att det också ges plats för hjärta och känslor när frågan ska upp till debatt.

– SPFs avgångne förbundsordförande Karl Erik Olsson fanns med på samtliga seminarier, och var aktiv på de flesta. Det bidrog till kontinuitet för SPFs nya ledning med tre färska företrädare i toppen – Christina Rogestam, Rune Kjernald och Kjell Skålberg, alla på plats i Almedalen.

– PRO satsade i år på Almedalen, samlat under en heldag. SPF fanns på plats och tog del av kollegans lobbysatsning. Omvänt fanns PRO-basen Curt Persson på plats i panelen i samband med SPFs pensionsseminarium.

Vi kan också se en tendens i SPFs kamp för sakpolitiska förbättringar: fler och nya allianser med andra lobbyorganisationer.

Det kanske tydligaste exemplet – vid sidan om det pågående strategiska samarbetet med kommunikationsjätten JKL och det praktiska med PRO och Apoteket inom Koll på läkemedel – är den färska satsningen med Skattebetalarnas förening.

Här vinner SPF starkt ökade resurser till en faktabaserad opinionsbildning. Tre kvalificerade analysrapporter har hittills spelats ut, och ytterligare en är på väg inför valet, avslöjade Skattebetalarnas VD Joacim Olsson för veteranen.se efter skatteseminariet.

Trycket på politiken att orka utjämna skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ökar hela tiden och blir med all sannolikhet praktisk politik under kommande mandatperiod.

Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna gav utfästelser i sina partiledartal i Almedalen, och Alliansen är nu tvingad att svara inför valdagen. De fattiga pensionärerna blir allt fler, och vill man fortsätta att effektivt försvara ett pensionssystem med broms och back – och slippa tappa ännu fler missnöjda väljare till ”höger och vänster” – gör man klokt i att lasta av de äldre den skatt de idag tvingas betala mer än löntagarna.

Kristdemokraterna levererade i Almedalen: en särskilt boende-garanti till alla från 85 års ålder. Tillsammans med skatteutspelen har därmed SPF fått tydliga genomslag för två av sina tio prioriterade valkrav.

Med ytterligare 70 dagar kvar till valdagen finns det mycket avgörande inflytande att försöka vinna för alla påtryckare. Snart sätter sig partierna för att göra sina sista prioriteringar i de valmanifesten som kommer under augusti.

KOMMENTAR:

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Alla artiklar

Här nedan hittar du alla artiklar från Almedalen 2014.

Veteranen har också rapporterat på twitter: @veteranentwit under hashtagen #spfalmedalen.

Du hittar mer på  facebook: Tidningen Veteranen

www.spf.se finns SPF-seminarierna att se i sin helhet på webb-TV.

Dölj faktaruta

Läs också
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas