Valfeber när SPF lyfte skattefrågan
Nyheter | Almedalen
Pensionsskattekalkylatorn visades i Almedalen. Foto: Jan Arleij

Valfeber när SPF lyfte skattefrågan

Moderaternas riksdagsledamot Maria Abrahamsson gratulerade SPF till att vara framgångsrika lobbyister i kampen mot pensionärsskatten. Men hon utlovade ingen förändring av regeringens politik.

Publicerad 2014-07-01

I stället kritiserade hon Socialdemokraternas färska utspel om att ta bort pensionärsskatten i tre steg.

– Man bygger löftena på dynamiska effekter, precis som vårt parti gjorde och blev så hårt kritiserat för i tidigare valrörelser. Jag undrar om pensionärerna verkligen går på S-förslaget om att skatteklyftan försvinner när jobbmålet är uppnått.

SPFs fullsatta tisdagsseminarium i Almedalen utvecklades till en allmänpolitisk och stundtals het debatt mellan de fyra närvarande riksdagspolitikerna Leif Jakobsson (S), Anders Sellström (KD), Maria Abrahamsson (M) och Wiwi-Anne Johansson (V).

Att valdagen närmar sig med stormsteg märktes i flera dueller, inte minst mellan de två största partiernas företrädare.

Maria Abrahamsson betonade att syftet med jobbskatteavdragen är att få fler i arbete, och att vid sidan om en lång rad länder så står närmast Danmark på tur att införa just ett jobbskatteavdrag.

– Men du talar inte om att dessa länder för den skull inte har en högre skatt för pensionärer än för löntagare, sa Leif Jakobsson.

SPFs samarbete med Skattebetalarna la en faktagrund till paneldebatten. Skattebetalarnas VD Joacim Olsson framhöll att han tror att skattefrågan kan påverka valdebattens agenda – om den sittande regeringen väljer att göra konkreta utfästelser om lika skatt för pensionärer, och med tydlig finansiering av reformen som skulle kosta cirka 12 miljarder.

– Men först och främst ska sägas att regeringen faktiskt inte har höjt skatten för pensionärer som det ibland kan låta i debatten. Men man har skapat en skillnad som är både omoralisk och ineffektiv, sa Joacim Olsson som riktade en uppmaning till politikerna:

– Den offentliga sektorn i Sverige omsätter varje år 1 650 miljarder kronor. Kan det vara så att någon av dem används mindre effektivt än vad de skulle göra om de hamnade i pensionärernas plånböcker?

Denna tråd togs dock inte upp av någon i panelen. I stället betonade såväl Maria Abrahamsson som Leif Jakobsson att det är arbetade timmar som är vägen fram till skattesänkningar.

SPFs avgångne ordförande Karl Erik Olsson fortsatte att föra SPFs talan:

– Vem är det som behöver en ekonomisk lättnad mest – löntagarna som idag har fått sänkt skatt eller pensionärerna som fått sänkta pensioner? Kom ihåg att pensionerna har halkat efter lönerna med 20 procent. Det här är något ni måste erkänna och tala om.

Debatten kom periodvis in på pensionssystemet. Anders Sellström (KD) hävdade att bromsen faktiskt har räddat välfärden i Sverige. Wivi-Anne Johansson (V) sa sig välkomna en parlamentarisk utredning i syfte att få fram ett reformerat pensionssystem.

Karl Erik Olsson lyfte också det faktum som Svenska Dagbladet idag rapporterar lagom till SPFs seminarium: en majoritet av de kvinnor som är födda 1954 och som därmed är den första årskull som helt omfattas av det nya pensionssystemet får så låg allmän pension att de vid en pensionering vid 65 år inte kommer över den högsta garanterade ”fattigpensionen”, alltså garantipension plus bostadstillägg.

– Det är förstås inte rimligt, men de har fått det bättre under de senaste åtta åren än vad de någonsin fick under Socialdemokraternas tid, sa Maria Abrahamsson. Vägen till en förbättring går även här genom att fler kommer i arbete.

Efter debatten konstaterade Joacim Olsson att partierna inte gav besked om hur man genom effektiviseringar i statens utgifter kan vinna utrymme för att sänka pensionärernas skatter.

– Men vi ger oss inte. Vi kommer tillbaka med ett nytt initiativ tillsammans med SPF före valet, avslöjar Joacim Olsson.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas