Nyheter

SPF-protest mot regeringens hantering av underskrifter

SPF och Skattebetalarna protesterar mot hur finansminister Magdalena Anderssons (S) har använt de protestlistor mot pensionärsskatten som de båda organisationerna nyligen överlämnade till finansdepartementet.

Publicerad 2014-12-17

I ett öppet brev skriver SPFs förbundsordförande Christina Rogestam och Skattebetalarnas VD Joacim Olsson att man vill ”kraftigt protestera mot att de namnlistor som vi överlämnade till Finansdepartementet en dryg vecka innan regeringens budget föll i riksdagen har använts på detta felaktiga sätt”.

Bakgrunden till kritiken är att Aftonbladet den 12 december publicerade en webbartikel och en intervju med finansministern som på bild håller protestlistorna med 12 000 namn från SPFs och Skattebetalarnas medlemmar.

”Artikeln förklarar att den planerade skattesänkningen för pensionärer går om intet på grund av att regeringens budget röstats ned, och i intervjun säger finansministern att det efter beslutet har ´vällt in protestlistor till regeringskansliet. Det är totalt cirka 12 000 medlemmar i Sveriges Pensionärsförbund och i skattebetalarnas förening som rasar mot att det nu inte blir sänkt skatt för pensionärer vid årsskiftet.´” skriver SPF och Skattebetalarna i det öppna brevet som finns att läsa i sin helhet på organisationernas hemsidor.

Men namnlistorna lämnades alltså in före den omröstning i riksdagen som innebar att regeringens budget föll.

SPFs och Skattebetalarnas löfte till sina medlemmar var sedan kampanjen mot pensionärsskatten inleddes i mars att underskrifterna skulle överlämnas till nästa finansminister efter valet i september. Så skedde alltså – listorna överlämnades den 27 november till statssekreterare Charlotte Svensson på finansdepartementet.

Finansminister Magdalena Andersson säger vidare i Aftonbladets artikel att hon skickat protestlistorna till Moderaternas nye ekonomiska talesperson Ulf Kristersson.

– Det är väl lämpligt att han börjar sitt nya jobb med att förklara för Sveriges pensionärer varför de inte får sänkt skatt vid årsskiftet, säger Magdalena Andersson i artikeln.

SPF och Skattebetalarna förklarar också i det öppna brevet att efter att ha påtalat ”oegentligheterna till Aftonbladets klarsynte reporter kring när protestlistorna faktiskt överlämnades så togs artikeln bort”, vilket skedde efter två timmar.

Resumés nätupplaga frågade på tisdagen om Magdalena Anderssons presskontakt Fredrik Kornebäck kan förstå kritiken.

– Nej, jag kan inte förstå den. Regeringen har tagit emot de här listorna. Men sen när deras budget gick igenom valde vi att skicka listorna till Moderaterna. Det är klart att det är ett pr-trick för att illustrera vad deras budget står för. Det är ett sätt att illustrera vilka det är som sänker skatten för pensionärer.

Men visste ni om att listorna kommit in tidigare än efter att Alliansens budget klubbats igenom?

– Jag antar att vi visste om det eftersom datumet står där. Det hade inte ändrat vår idé att skicka det till dem som var ansvarig för en budget. Det ändrar inget i sak för oss, säger Fredrik Kornebäck till Resumé.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas