Nyheter

Ny rapport: Fritt fall för pensionärers köpkraft

Under perioden 2007-2014 har löntagaren fått totalt 174 000 kronor mer efter skatt att röra sig med än en pensionär. Det visar en ny rapport från Skattebetalarnas förening. - Det här är en oacceptabel utveckling, säger SPFs ordförande Karl Erik Olsson.

Publicerad 2014-04-16

Skattebetalarnas förening ger fortsatt eldunderstöd till pensionärsorganisationernas kamp för lika skatt.

Den 14 mars släpptes rapporten ”Sveket mot pensionärerna”.

Idag kommer uppföljaren ”Pensionärernas köpkraft halkar efter” och inriktningen är konsekvenserna av att pensionärerna måste betala högre skatt än löntagarna.

– Pensionärens nettoinkomst har i år ökat med 16 procent i löpande priser jämfört med 2006 samtidigt som den ökat med 39 procent för löntagaren. Rensar vi för inflationen ser vi en ökning av köpkraften med 5 procent för pensionären och med 26 procent för löntagaren, skriver Skattebetalarnas förening i rapporten.

– Den stora skillnaden i nettoinkomst beror bland annat på att löntagaren haft en snabbare löneutveckling och lägre beskattning genom jobbskatteavdrag.

SPF efterlyser i ett pressmeddelande ”handlingskraft från ansvariga politiker”:

– Många pensionärer har det knapert redan sen tidigare och bara med årets sänkning av pensionen ser de sin köpkraft minska ytterligare. Ett paket mjölk blir snäppet dyrare medan pensionären får mindre i plånboken. Det är oacceptabelt, säger Karl Erik Olsson.

– Nu måste ansvariga politiker agera och lösa problemet med underfinansieringen i pensionssystemet som gjort att bromsen slagit till och sänkt pensionerna tre gånger sedan 2010. Dessutom betalar en pensionär med 12 000 kronor i månaden i snitt 284 kronor mer i skatt varje månad än en löntagare med samma inkomst, det blir 3408 kronor mer per år. Vi i SPF vill att denna pensionärsskatt avskaffas omgående, avslutar Karl Erik Olsson.

Skattebetalarnas förening betonar i rapporten att man är positiv till regeringens skattesänkningar.

– Vi anser att det finns starka principiella och privatekonomiska skäl för att avskaffa den extra skatt som belastar landets pensionärer.

En sådan reform skulle kosta cirka åtta miljarder kronor, enligt föreningens beräkningar.

– Men det skulle samtidigt stimulera den inhemska efterfrågan.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Siffror

Sedan 2006 har pensionerna tappat nära en femtedel i värde i förhållande till lönerna.

I löpande priser har lönerna ökat med 28 procent och pensionerna med drygt 7 procent.

Sett till dagens penningvärde har dock pensionernas köpkraft minskat med 3 procent samtidigt som löntagarna ökat den med 16 procent.

Källa: Skattebetalarnas förening

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas