Nyheter

SPFs ordförande uppmanar finansministern: Ta in argumenten

På onsdag lägger finansminister Anders Borg (M) fram regeringens vårbudget. I en debattartikel på SVTs debattsida kräver SPFs ordförande Karl Erik Olsson att regeringen jämnar ut skatten mellan löntagare och pensionärer.

Publicerad 2014-04-07

Det finns en lång rad skäl till detta, och dessutom en lång rad väldigt starka skäl, skriver Karl Erik Olsson och travesterar därmed på finansministerns kommentarer när Skattebetalarnas förening nyligen visade att ett genomsnittligt pensionärshushåll har betalat över 100 000 kronor mer i skatt sedan 2007 än motsvarande löntagarhushåll.

Då sa Anders Borg att man ska ha ”väldigt starka skäl” för att sänka skatten på pension.

SPF-basen kräver nu först och främst att Sverige måste upphöra med sin negativa särbehandling av pensionärer:

– Sverige är med stor säkerhet det enda land i världen där pensionärer betalar högre skatt än löntagare, normen i andra länder är ofta den motsatta – pensionärer betalar lägre skatt än förvärvsarbetande.

Karl Erik Olsson exemplifierar sedan med en pensionär med 12 000 kronor i månaden som i snitt betalar 284 kronor mer i skatt per månad än en löntagare med samma inkomst, alltså 3 408 kronor mer per år.

Denna skillnad ökade dessutom ytterligare vid årsskiftet när regeringens femte jobbskatteavdrag infördes.

Karl Erik Olsson sammanfattar i debattartikeln de viktigaste och tyngsta argumenten mot pensionärsskatten. Några av dem handlar om nationalekonomi, andra om rättvisa.

– Lägre skatt på pension ger mer i plånboken för pensionärerna, det skulle stimulera inhemsk efterfrågan som är särskilt viktig när kronan är stark.

– Ingen annan grupp i samhället har sett sina inkomster sjunka tre av de senaste fem åren. Bara jämfört med 2013 har ett pensionärspar nästan 500 kronor mindre i plånboken i dag.

– Mer kvar i plånboken ger ökad frihet för individen, har Alliansen hävdat i fråga om jobbskatteavdragen. Samma sak gäller för skatt på pension.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Läs hela

Läs hela debattartikeln på SVTs hemsida här.

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas