Se hur pensionärsskatten påverkar dig
Nyheter | SPF Kongress | Ny app
SPF Seniorernas pensionärsskattekalkylator.

Se hur pensionärsskatten påverkar dig

Med "Pensionärsskattekalkylatorn" kan du se hur mycket mer skatt du betalar, jämfört med en anställd med samma inkomst. Nu lanseras Pensionärsskattekalkylatorn som app.

Publicerad 2014-04-24

När 2014 är slut kommer ett genomsnittligt pensionärspar att ha betalat totalt 100 000 mer i skatt än ett löntagarpar med motsvarande inkomster, enligt Skattebetalarnas beräkningar. Därför har SPF lanserat ”Pensionärsskattekalkylatorn” där du enkelt kan se hur mycket mer du själv betalar i skatt på din pension, jämfört med om du hade haft lön.

– Med Pensionärsskattekalkylatorn vill vi tydliggöra det orättvisa och oacceptabla i att pensionärer tvingas betala högre skatt än löntagare med samma inkomst. Då ska man också komma ihåg att pensionerna har sänkts i år och att många äldre lever på knappa marginaler, säger Stina Nordström, kommunikationschef på SPF.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. På mindre än en månad har över 22.000 uträkningar gjorts i Pensionärsskattekalkylatorn.

Nu även som app till telefonen

Nu går SPF vidare och lanserar Pensionärsskattekalkylatorn som mobil-app.

– Med hjälp av appen kan seniorer enkelt ta med Pensionärsskattekalkylatorn i vardagssamtalen. Jag ser framemot att äldre väljare går in i valstugorna i valrörelsen och ber politikerna beräkna sin egen pensionärsskatt i appen, säger Karl Erik Olsson, ordförande för SPF.

Partiledarna får gärna testa

– Trots att pensionärerna är den största väljargruppen, mer än var fjärde väljare är senior, så är inte partierna intresserade av att lyfta pensionsfrågorna. Fler än 8 av 10 äldre vill avskaffa pensionärsskatten. Jag erbjuder nu partiledarna att testa Pensionärsskattekalkylator-appen och beräkna vad de hade betalat i pensionärsskatt om de varit pensionärer. Jag vet att partiledarna har lite tid, men jag kan ta med appen på min telefon och ta ett möte med dem där det passar, säger Karl Erik Olsson.

Att frågan engagerar syns inte minst på motionerna till kongressen i juni. Skatterna och bromsen är den fråga som gett upphov till klart flest motioner.

– Pensionärsskatten är den tydligaste valfrågan för seniorerna. En opinionsundersökning som SIFO gjort visar att 4 av 10 pensionärer, alltså runt 700 000 väljare, kan tänka sig att byta parti på grund av skatte- och pensionsfrågan. Det är dags att partierna kommer med besked om pensionärsskatten. Pension är uppskjuten lön men beskattas högre än lön, vi vill att pensionärsskatten avskaffas, säger Karl Erik Olsson.

 

Du kan ladda ner appen till din smarta telefon via App Store (om du har en Iphone) eller i Play (om du har en smarttelefon med Android).

Liksom tidigare kan du även använda Pensionärsskattekalkylatorn på din dator. Skriv bara in din inkomst i rutan och välj vilken kommun du bor i. Det rasslar till och sedan ser du resultatet.

SPFs ordförande testar appen
SPFs ordförande testar appen

Här hittar du Pensionärsskatte-kalkylatorn på SPFs hemsida.

Vill du ladda ner appen gör du det via App Store eller Play direkt från din smarta telefon.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas