Så slår pensionärsskatten mot dig
Nyheter | Testa
Räkna ut skatt på lön och pension Pensionärsskattekalkylatorn

Så slår pensionärsskatten mot dig

SPF lanserar "Pensionärsskattekalkylatorn" där du kan se exakt hur mycket mer skatt du får betala, jämfört med en anställd med samma inkomst.

Publicerad 2014-03-27

När 2014 är slut kommer ett genomsnittligt pensionärspar att ha betalat totalt 100 000 mer i skatt än ett lönetagarpar med motsvarande inkomster, enligt Skattebetalarnas beräkningar. Nu lanserar SPF ”Pensionärsskattekalkylatorn” där du enkelt kan se hur mycket mer du själv betalar i skatt på din pension, jämfört med om du hade haft lön.

– Med Pensionärsskattekalkylatorn vill vi tydliggöra det orättvisa och oacceptabla i att pensionärer tvingas betala högre skatt än löntagare med samma inkomst. Då ska man också komma ihåg att pensionerna har sänkts i år och att många äldre lever på knappa marginaler, säger Stina Nordström, kommunikationschef på SPF.

– Pensionärsskatten är den tydligaste valfrågan för seniorerna. En opinionsundersökning som SIFO gjort visar att 4 av 10 pensionärer, alltså runt 700 000 väljare, kan tänka sig att byta parti på grund av skatte- och pensionsfrågan. Det är dags att partierna kommer med besked om pensionärsskatten. Pension är uppskjuten lön men beskattas högre än lön, vi vill att pensionärsskatten avskaffas, säger Karl Erik Olsson ordförande för SPF.

Skriv bara in din inkomst i rutan och välj vilken kommun du bor i. Det rasslar till och sedan ser du resultatet.

 

Här hittar du Pensionärsskattekalkylatorn.

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas