Enade pensionärer slår mot pensionssystemet
Foto: Knud Nielsen / Colourbox
Nyheter | Gemensam sak

Enade pensionärer slår mot pensionssystemet

Fyrtio års arbete kan ge ett par hundralappar mer i pension. Mitt under brinnande avtalsrörelse kliver de fem pensionärsorganisationerna unisont fram med krav på ett starkare och rättvisare pensionssystem.

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-01

– De låga kvinnolönerna gör att pensionen blir en kvinnofälla. Fyrtio års arbete kan ge ett par hundralappar mer i pension, jämfört med en person med full garantipension och fullt bostadstillägg – som aldrig arbetat. De raka rören mellan arbete och pension har således spruckit, skriver ledarna för de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna.

Gapet bara ökar

Gapet mellan sista lön och utbetald pension ökar ständigt, konstaterar de fem i en debattartikel i Expressen. Trovärdigheten för ett underfinansierat pensionssystem minskar hela tiden.

– Vi är dessutom den enda grupp i samhället som dels fortfarande betalar för finanskrisen och dels har svårast att påverka vår ekonomi.

Många fler fattiga

Den allmänna pensionen minskar successivt, prognoser från Folksam visar att om 20 år ligger den på cirka 46 procent av slutlönen, mot dagens cirka 50 procent, skriver de fem som i artikeln gemensamt kräver att pensionssystemet utvärderas från grunden.

– Långtidsutredningen pekar på att med nuvarande pensionssystem kommer andelen äldre med låg ekonomisk standard ha ökat år 2060: från 20 procent av kvinnorna till 50 procent och från 10 procent av männen till 35 procent.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Fem ordförande bakom artikeln

Christina Rogestam
SPF Seniorerna
Christina Tallberg
PRO
Berit Bölander
SKPF
Jöran Rubensson
SPRF
Berndt Holgersson
RPG

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-04-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas