Nyheter | Går ihop

Samgående skapar ny påtryckare

För första gången någonsin i Sverige går två pensionärsorganisationer samman till en.

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-24

SKPF SPRFSPRF – Sveriges Pensionärers Riksförbund – går den 1 juli upp i SKPF Pensionärerna.

De 18 000 medlemmarna i SPRF blir då medlemmar i SKPF Pensionärerna. SKPF står för Svenska KommunalPensionärernas Förbund.

Tredje största

SPRF som är Sveriges äldsta pensionärsorganisation, bildat 1937 för främst statsanställda som gått i pension, fattade beslutet på sin kongress den 18 maj.

Tillsammans får nu de båda förbunden 170 000 medlemmar och blir därmed Sveriges tredje största pensionärsorganisation efter SPF Seniorerna med cirka 270 000 medlemmar och PRO med cirka 400 000 medlemmar.

Positiv anda

– Genom att också på ett organisatoriskt plan samla krafterna kan vi nu på ett betydligt bättre sätt använda våra resurser för att få genomslag i samhällsdebatten. Vi blir också mer representativa för pensionärerna och kan med ännu större kraft driva våra hjärtefrågor, säger Jöran Rubensson, förbundsordförande i SPRF i en kommentar.

– Jag tycker att det känns jättebra att vi tillsammans kommit så här långt och bestämt oss för att gå samman. Nu ser jag fram emot ett gemensamt arbete i positiv anda, i såväl avdelningar som distrikt, säger Berit Bölander, ordförande i SKPF pensionärerna.

Blev inget samgående den gången

Inför SPF Seniorernas kongress 2011 var förslaget om ett samgående mellan SPF och SPRF ute på remiss i förbundet. Den dåvarande förbundsstyrelsen beslöt dock att dra tillbaka förslaget efter att distrikten ställt sig negativa till ett samgående med följande namnbyte. Däremot var många medlemmar positiva till att välkomna SPRFs medlemmar i SPF Seniorerna genom att SPRF gick upp i förbundet, på det sätt som nu har skett med SKPF.

Dölj faktaruta

Tre kvinnor

Landets tre stora pensionärsorganisationer har därmed tillsammans närmare 850 000 medlemmar.

Historiskt är också att samtliga pensionärsorganisationer nu leds av kvinnor. Christina Rogestam är förbundsordförande för SPF Seniorerna och Christina Tallberg leder PRO.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Jan Arleij
Publicerad 2016-05-24
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas