2019: Förlorad köpkraft för pensionärer
Foto Colourbox
Nyheter | Inte rimligt

2019: Förlorad köpkraft för pensionärer

De flesta pensionärer får minskad köpkraft under 2019. Det säger Anna Eriksson, SPF Seniorernas expert i pensionsfrågor.

Jan Arleij
Publicerad 2018-10-30

I förra veckan kom beskedet från Pensionsmyndigheten – inkomst- och tilläggspensionerna höjs med 1,4 procent från och med januari.

– Men eftersom inflationen spås hamna på mellan 1,8 och 2,2 procent så sjunker köpkraften, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

– De första åren på 2020-talet väntas dessutom inflationen vara fortsatt stark. Eventuella skattesänkningar kan därför inte råda bot varken på de låga pensionsnivåerna eller på pensionärernas köpkraftsminskningar.

Tre exempel

Seniorbloggarna.com ger Anna Eriksson tre exempel på hur pensionerna ser ut att förändras 2019:

  • En genomsnittlig pensionär ligger på runt 17 500 kronor innan skatt i total pension (allmän och tjänstepension) och får under 2019 då en ökning i plånboken på ungefär 140 kronor.
  • En ensamstående garantipensionär får en ökning efter skatt med ungefär 150 kronor, från cirka 7 150 kronor till 7 300 kronor per månad. Bostadstillägget förändras inte såvida inte bostadskostnaden har ökat eller minskat och blir maximalt 5 560 kronor per månad.
  • En pensionär med omkring 11 500 kronor i total pension brutto, mestadels inkomst/tilläggspension men också en del garantipension, hamnar på omkring 115 kronor mer i plånboken.
Anna Eriksson, expert på pensioner hos SPF Seniorerna.

– Även om eventuella skattesänkningar inte har beaktats i exemplen, och inte heller förändringar av premie- och tjänstepensionen, så är det sannolikt att många pensionärer nästa år får en köpkraftsförlust, sammanfattar Anna Eriksson.

Systemfel

Pensionärerna förlorar inte bara i köpkraft utan gapet till löntagarna växer också.

Det är inte rimligt, anser SPF Seniorerna, som bland annat vill se en höjd pensionsavgift.

– Det krävs en fullständig översyn av pensionssystemet, där pensionsavgiftshöjningar som kommer både dagens och framtidens pensionärer till del bör ingå, säger Anna Eriksson.

Männen får mer

  • En kvinnlig snittpensionär har cirka 14 500 kronor totalt i pension innan skatt och får nästa år en höjning på omkring 115 kronor efter skatt.
  • En manlig snittpensionär har en total bruttoinkomst på runt 20 000 kronor, med de aviserade förändringarna blir det cirka 160 kronor mer i plånboken varje månad.

Källa: SPF Seniorerna

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2018-10-30

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas