Nyheter

Deltidspension kan få fler att jobba längre

Drygt åtta av tio tror att fler skulle stanna kvar längre på jobbet om de hade möjlighet att styra sin arbetstid de sista åren.

Publicerad 2015-06-25

Men det är på lång sikt. Det är dagens unga som ska förmås jobba längre, inte de som redan är seniorer. Och deltidspensionen skulle i så fall finansieras med extra inbetalningar.

– Deltidspension är en lösning som gör att fler skulle orka med ett längre arbetsliv, eftersom det möjliggör att trappa ner i slutet av arbetslivet. Att vi lever längre brukar mötas med ensidiga argument om att vi måste arbeta längre. Men det är inte alla som orkar eller kan göra det och då är det viktigt att det finns åtgärder som kan underlätta detta. Det är svårt att på förhand veta hur ens arbetsliv kommer att se ut. Deltidspensionen skapar ett framtida handlingsutrymme i tid för dagens unga när de närmar sig pension, säger Dan Adolphson.

Enligt AMFs beräkningar skulle en person som idag är 25 år kunna arbeta fyra dagar i veckan mellan 61 och 65 och behålla 90 procent av sin inkomst om hen omfattas av deltidspension.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas