Det våras för ordet Pensionär
Nyheter | I ropet
I takt med att pensionärer blir allt piggare känns även pensionärsbegreppet piggare Foto Colourbox

Det våras för ordet Pensionär

Tankesmedjan Kairos Future spanar in i framtiden. I rapporten Framtidens äldre skriver de att ordet pensionär fått en ny - och piggare - betydelse.

Publicerad 2012-10-04

Många undviker ordet pensionär. Veteranen har fått många insändare från läsare som inte vill kalla sig pensionärer och själva namnet på SPF, Sveriges pensionärsförbund, har varit i blåsväder för att just ordet ”pensionär” har fel klang. Senior låter bättre, menar många.

Men stämmer det verkligen? I takt med att pensionärerna blir allt friskare och piggare har även ordet pensionär blivit det, skriver man i rapporten Framtidens äldre från Kairos Future.

Så, alla seniorer, mappies, silverrävar, pantrar och 60+ därute, nu kan ni även börja kalla er pensionärer utan att vara rädda för att uppfattas som skröpliga.

”Det som tidigare var synonymt med käpp, kappa, hatt och rynkor ändras nu till att stå för den nya livsfasen som yngre äldre. Gruppen pensionärer associeras allt mindre med de riktigt gamla och skröpliga och istället allt mer med yngre äldre.”

Ordet pensionär har rent av blivit så förknippat med vitala unga seniorer att det vore mer aktuellt att hitta ett nytt ord för de allra äldsta pensionärerna, menar Kairos Future. Det är den gruppen som nu hotas att glömmas bort i samhället.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas