Nyheter

Dubbelt angrepp på pensionssystemet

Nu drar också LO öronen åt sig inför vad man anser vara pensionssystemets alldeles för svaga leveranser av pensioner.

Publicerad 2015-12-14

SPF Seniorerna har under lång tid pekat ut en rad brister i pensionssystemet, och krävt ett omtag från Pensionsgruppens sida. Hela systemet behöver ses över i grunden, menar man.

Nu kommer eldunderstöd från LO, som reagerar starkt på att arbete inte lönar sig tillräckligt:

Den som haft ett heltidsarbete i 45 år och pensioneras vid 65, får bara 60 procent av slutlönen i pension, konstaterar organisationen i nya rapporten ”Vad får en arbetare i pension?”.

En kommunalanställd som börjat arbeta vid 20 års ålder, och har haft förmånen av att ha ett heltidsarbete ända fram till 65, kan exempelvis bara räkna med en pension som motsvarar 58 procent av slutlönen, vilket i sin tur är 57 procent av vad en genomsnittlig svensk har i inkomst, exemplifierar LO i ett pressmeddelande.

– Det är långt från de 70 procent av slutlönen som det var tänkt att pensionsreformen skulle leda till, och under låginkomstgränsen 60 procent, säger Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande.

Dessutom visar LO i en annan rapport som också släpps idag hur få medlemmar som orkar arbeta till 67 år, eller ens 65 år.

– Vi kan konstatera att det är långt kvar innan arbetare inom LO-yrken uppnår den ”gamla” pensionsåldern 65 år. Och ännu längre innan en majoritet av dem kan jobba till 67, vilket behövs för att arbeta ihop en pension som det går att leva på, säger Tobias Baudin.

I likhet med SPF Seniorerna vill LO se att socialförsäkringarna kopplas ihop med hur länge man arbetar.

Sjukersättningen och arbetslöshetsersättningen bör förlängas fram till 67, så att ingen tvingas ta ut sin pension i förtid och riskerar att hamna under låginkomstgränsen, föreslår LO.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Rapporterna

Dagens två utredningar från LO heter Vem kan jobba till 67? och Vad får en arbetare i pension?

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas