Riksdagen: ordbrottning om skattesiffror
Foto: Melker Dahlstrand
Nyheter | Pensionärsskatten

Riksdagen: ordbrottning om skattesiffror

- Vad är finansministerns besked till alla de ålderspensionärer som lovats sänkt skatt men som nu i stället tvingas betala mer?

Jan Arleij
Publicerad 2016-04-08

Den frågan riktade Lars-Arne Staxäng (M) till finansminister Magdalena Andersson (S) i en interpellationsdebatt i riksdagen i onsdags kväll.

Bakgrunden till frågan är Skattebetalarnas rapport nyligen som visar att stora grupper pensionärer får betala högre skatt i år, inte lägre.

Har sänkt två miljarder

Magdalena Andersson hänvisade till att regeringen till en kostnad av två miljarder har ”förstärkt det förhöjda grundavdraget för äldre så att pensionärer som är över 65 år inte beskattas högre än löntagare yngre än 65 år vid inkomster upp till cirka 120 000 kronor per år”.

– Regeringens reform innebär att de med de lägsta pensionerna betalar lägre skatt i år än vad de skulle ha gjort om regeringen inte gjort förändringen, svarade Magdalena Andersson och upprepade löftet från valrörelsen 2014, om än i något vagare ordalag:

– Regeringens ambition är att ta ytterligare steg för att minska skatteskillnaderna mellan arbetsinkomster och pension.

Lars-Arne Staxäng var inte nöjd med svaret.
– Jag är inte en man som använder hårda ord i onödan, men om jag ska vara ärlig och rak var det inte mycket till svar.

Upprepade målet

Ett av de löften som gavs i valrörelsen var att situationen för pensionärerna skulle bli bättre. Ett tydligt löfte var att pensionärer med en pension upp till 20 000 i månaden, 240 000 om året, skulle få en skattelättnad. Men nu har Skattebetalarnas förening konstaterat att det inte riktigt blev så, fortsatte Lars-Arne Staxäng.

– Skatten minskade bara för dem med pension upp till 17 000 i månaden medan alla som låg däröver fick höjd skatt.

Magdalena Andersson bemötte inte närmare kritiken av utfallet av regeringens politik, utan valde att upprepa målet för densamma:

– Regeringen anser att den orättvisa skillnaden mellan beskattningen av arbetsinkomster och beskattningen av pension som infördes av den moderatledda alliansregeringen bör avskaffas, svarade Magdalena Andersson.

Alliansen sänkte skatten

Nu är man tillbaka i den gamla retoriken där man försöker kasta fram att alliansregeringen har höjt skatten för pensionärer, kontrade Lars-Arne Staxäng.

– Sanningen är att 2006, när den gamla socialdemokratiska regeringen lämnade över till alliansregeringen, var skatten för pensionärer 16,45 miljarder högre än när Alliansen lämnade 2014.

– Vi har haft jobbskatteavdrag, som naturligtvis har gynnat löntagarna. Men skatten för pensionärer var inte högre under alliansregeringen. Den var 16,45 miljarder lägre.

Jan Arleij
jan.arleij@senioren.se

Fler debatter

Riksdagsledamoten Lotta Finstorps (M) ställde nyligen en skriftliga fråga om hur pensionärerna ska kompenseras: ”Regeringens reform innebär att de med de lägsta pensionerna betalar lägre skatt i år än vad de skulle ha gjort om regeringen inte gjort förändringen”, svarade finansministern.

I en interpellationsdebatt mellan Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (M) och Magdalena Andersson (S), påstod Hillevi Larsson (S) att ”Detta är ett falskt påstående”, och syftade på Skattebetalarnas rapport.

Den 19 april blir det en ny interpellationsdebatt. Då kommer Niklas Wykman att fråga finansministern när regeringen kan förväntas ”redovisa en öppen och transparent beräkning av skattehöjningen för 200 000 svenska pensionärer och den skattehöjning på äldres arbete som regeringen nu genomför”.

Källa: Skattebetalarna och Riksdagen

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2016-04-08

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas