Nyheter

En åldrande befolkning ger nya affärsmöjligheter

Svensk äldrevård är en glödhet marknad för entreprenörer. I början av december samlades några av dem hos Stéphanie Treschow som driver projektet Modernt Åldrande. Hon är Sverigechef för den icke vinstdrivande organisationen Access Health International.

Publicerad 2013-12-10

Syftet är att lyfta intresset för affärsmöjligheter inom äldrevården. Nya företag ska öka mångfalden.
– Vi vill göra det lite mer sexigt, säger Stéphanie Treschow.
Dagen inleds presentationer. Varje företag berättar kort om sin affärsidé.
Först ut är vårdkoncernen är Attendo, en gigant bland alla privata utförare. Företagets vd Henrik Borelius betonar att en åldrande befolkning kan ge nya affärsmöjligheter. Valfriheten är ledstjärna. Enligt honom vill 97 procent av de äldre bestämma på vilket äldreboende de vill bo på.
Så kan det vara, men det är kommunen som avgör om du får och var du får en plats på ett äldreboende. Dessutom är de äldre som behöver en plats på ett äldreboende ofta så pass dementa eller svaga att de omöjligt kan avgöra vad de egentligen behöver. Om detta säger Henrik Borelius ingenting.
Inom kvalitetsarbetet finns mycket att göra. Först och främst är professioner garant för kvaliteten. Hur ska arbetet nå ut till verksamheten, undrar Henrik Borelius. Han nämner profilboenden. Man måste tänka på hela människan. Måltidssituationen är viktigt, likaså det sociala innehållet.
Genom en aktivitetsbok sprids goda idéer mellan olika orter inom Attendo.
– Man ska våga lägga ner saker som inte fungerar, säger han.
Sedan följder en rad presentationer. Unga entreprenörer talar om företagsidéer. En kvinna talar om riskbedömning ur näringssynpunkt. Vad är det för tillsatser vi får i oss, särskilt de äldre. Någon talar om en mobilapp för anhöriga. Jurymedlemmarna som bedömer dagens innovationer ställer frågor om intäktsmöjligheter.

Entreprenören Peje Emilsson, som bildade PR-byrån Kreab och Kunskapsskolan, är lite av en visionär och menar att lösningar krävs för att möta den demografiska utmaningen som väntar oss.
Han ifrågasätter dagens ordning där kommuner handlar upp äldreboenden var femte år. När kontraktstiden närmar sig sitt slut vill vårdgivaren ogärna göra nya investeringar i vare sig utrustning eller personal. Här krävs nya former, menar Peje Emilsson.
– Vi kan inte längre förlita oss på att allt ska betalas med skattemedel, säger han.
Samtidigt slår han fast att vi inte bara ska vara tacksamma över att vi får vård, vi är ju med och betalar för den.
Peje Emilsson tycker att det är märkligt att vi kan köpa vilka prylar vi vill, men vi kan inte välja vilken vård vi vill. Här i finns en ny marknad för entreprenörer. En stor del av den samlade köpkraften i landet finns hos de som fyllt 65 år.

Det moderna boendet ska vända sig till den aktiva pensionären, den lite stillsammare och den som inte orkar röra sig överhuvudtaget. En grundserviceavgift betalar alla. Sedan betalar man en avgift för tilläggservice.
Medbestämmandet under det sista året i livet ska öka. Var och en ska kunna välja som om man bodde på hotell. Rumsservice och sedan en tennismatch. Slutligen ska man få välja var man vill dö.

Text: Peter Söderlund
peter.soderlund@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas