En buss kommer lastad
Foto: Niklas Palmklint
Nyheter | Hjälpsamhet

En buss kommer lastad

Många vill bo kvar i sina hus även om det börjar bli kämpigt att ta sig till affären. I Skanör-Falsterbo har räddningen kommit i form av en buss och två eldsjälar.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-19

Sedan ett drygt år tillbaka har eldsjälarna Per Wildenstam, 67, och Hans Lauren, 74, två gånger i veckan kört ortens pensionärer till de lokala handlarna för att köpa mat och annat som behövs. Helt på ideell basis.

Utökad tur på fredagar

Nu i coronatider har de fått ställa om till att åka och handla åt ”sina” pensionärer och leverera vid dörren. Men i vanliga fall brukar man på fredagar utöka turen till Höllviken som har lite större utbud. En tur som annars är svår att göra för den som varken har bil eller kan ta sig fram med kollektivtrafiken.

Butiker sponsrar

I Toppengallerian där finns klädbutiker, systembolag, bokhandel och annat som gör att många ärenden kan uträttas på en och samma gång. Enda lilla villkoret är att matinköpen görs på de butiker som är med och sponsrar bussen.

Social funktion

Normalt avslutas Varje runda med en gemensam fikastund som har kommit att bli det viktigaste av allt. En tur med bussen är så mycket mer än bara en transport till mataffären. Det sociala umgänget betyder oändligt mycket för de som har svårt att ta sig ut på egen hand.

Mellan femton och tjugo pensionärer brukar troget åka med på inköpsrundorna. Herrar som damer. För många av dem brukar bussturen vara veckans absoluta höjdpunkt.

Började med julfirande

Idén kom sig av att Per Wildenstam, som är ordförande i Centrumföreningen i Skanör/Falsterbo, tre år i rad hade arrangerat julaftnar för att ingen skulle bli sittandes hemma ensam under julaftonen.

– När jag och min fru flyttade hit för inte så många år sedan såg jag ganska omgående att det fanns en hel del äldre, framförallt kvinnor, som satt ensamma i sina hus. Och det finns nog ingen värre dag på året att sitta ensam än just julafton. Så jag frågade runt lite bland lokala restauranger om de kunde tänka sig att skänka julmat, och det var det många som ville, säger Per.

Erbjöd skjuts

– Vi höll till i en gemensamhetslokal i församlingen. Man fick egentligen inte dricka sprit där men det blev nubbe ändå till julbordet. Kyrkoherden tyckte inte heller att man kunde äta julbord utan nubbe…

Första året de ordnade julaftonsfirandet var det en dam som erbjöd sig att skjutsa dit och hem om någon behövde hjälp med det.

– Det var det ingen som behövde den gången, men några dagar senare ringde en äldre herre henne och frågade om inte hon kunde skjutsa honom till affären någon gång i veckan.

Win win

Per insåg att här fanns det mer att göra. Att skjutsa pensionärer till de lokala handlarna skulle gynna både pensionärerna men även de lokala handlarna. Två flugor i en smäll.

Sagt och gjort, med hjälp av bidrag från lokala företag och privatpersoner lyckades de skrapa ihop tillräckligt med pengar för att leasa en Folkabuss.

Kniviga situationer

– Men nu i efterhand tycker jag att det hade varit bättre om kommunen ägt bussen. Det har blivit en del kniviga ekonomiska situationer, inte minst när bussen blev skadad vid ett tillfälle. Det hade varit enklare om den ägts av kommunen, säger Per.

Rutinerna med bussen ser ut så att det är Per som kör och Hans som är hans hjälpreda varje vecka. Det händer att någon annan gör inhopp om någon av de två har förhinder. Året om. Vecka efter vecka. Vardag som helgdag.

Foto: NIklas Palmklint

Gör skillnad

Snittåldern bland de som åker med ligger på runt 80 år. Tre av de som brukade åka med har gått bort, tyvärr. Per berättar att han och Hans blev inbjudna till en av begravningarna. Det värmde i hjärtat, ett bevis att man gjort skillnad för en medmänniska.

– Jag är väldigt pratglad av mig och alla dessa möten ger mig så mycket. Att få höra historier från hur det var på Näset förr. Bussresorna är roliga för oss alla. Och en dag kanske vi själva är i samma sits och behöver den här hjälpen, säger Hans.

Tog kontakt

Ingegerd Ölander är 92 år och brukar följa med på bussen främst på fredagar.

– Jag såg ett reportage i Sydsvenskan om det här och tog kontakt med dem för att fråga om jag kunde följa med. Jag kan gå själv till Ica med rullatorn, men det här är bekvämt och det ger mig dessutom möjlighet att ta mig till Höllviken och deras stora utbud av affärer. Det skulle jag aldrig kunna annars.

”Fantastiskt”

Ingegerd uppskattar också den sociala biten, med fikat efteråt och pratet på bussen. Hon har hittat både nya och gamla vänner.

– Det är fantastiskt att ”pojkarna” gör det här för oss gamla.

Kan bo kvar

Förutom att det är praktiskt och bekvämt med en transportservice blir följden också att fler kan bo kvar i sina hus i utkanten av trivsamma Skanör-Falsterbo. De slipper lämna sina hem där de trivs och bott så länge.

Och det tack vare ett par vänliga herrar och en buss som rullar två gånger i veckan. I coronatider såväl som i normaltider.

Text: Eva Lindh
Foto: Niklas Palmklint

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-06-19
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas