En kväll i rött
Nyheter | Kvinnohälsa

En kväll i rött

I går kväll var det Stockholms tur att få ta del av 1,6 och 2,6 miljonerklubbens kampanj Woman in Red, som åker på turné runt om till 18 olika städer i landet. Målet är att sprida information och samtidigt samla in pengar till forskning på kvinnohjärtat.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-10

Måndag kväll var det Stockholms tur att få njuta av en kväll med Woman in Red. Anrika Oscarsteatern fylldes med en publik mestadels klädd i rött. Grundaren Alexandra Charles hälsade alla välkomna och stipendier till ett sammanlagt värde av 300 000 delades ut till unga forskare som riktat in sig på kvinnors hjärtan.

Skillnader på mäns och kvinnors hjärtan

Professor och kardiolog Karin Schenck Gustafsson berättade om skillnaderna mellan kvinnors och mäns hjärtan och varför det kan vara svårare att upptäcka hjärtinfarkter hos kvinnor. Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius påminde om det farliga i allt vårt stillasittande. Var tjugonde minut fick publiken ställa sig upp och göra lite benböj och annat, för att inte bli just det – för mycket sittande.

Charmige Mark Levengood underhöll med roliga anekdoter från sin tid i folkskolan i Helsingfors, hur de tvingades lära sig namnen på industristäder i Ryssland bara för att dessa senare alla skulle byta namn och deras kunskap därför bli värdelös.

-Man måste hela tiden fortsätta att lära sig saker. Sätta sig i livets skolbänk gång på gång. Livet blir så hemskt mycket roligare om vi slutar spjärna emot, tyckte Mark.

Ny ambassadör

Shirley Clamp blev utsedd till ny ambassadör för organisationen och underhöll med sång. Hon lyckades med konststycket att få med sig publiken hyfsat bra i refrängerna.

Även Babben Larsson sjöng och underhöll, gotländskan drog ner den ena skrattsalvan efter den andra.

Kvällen avslutades med modevisning i rött och sedan dans både på scen och bland publiken, ledd av Susan Lanefelt.

En kväll som gav värme och hopp för en jämställd vård, där mediciner utprovas på kvinnor i lika hög grad som på män, bland annat.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-03-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas