En miljon allergiker lider för mycket
Nyheter
Foto: Colourbox

En miljon allergiker lider för mycket

Varannan allergiker tycker att medicinerna de tar fungerar för dåligt. Det kan bero på att de köper receptfria läkemedel som inte fungerar för just deras besvär. En enkel lösning kan vara att be om råd på apoteket.

Publicerad 2013-05-13

Två miljoner svenskar är allergiker och många av dem tycks ha det värre än de skulle behöva. Företaget Apotek Hjärtat har frågat 1450 kunder som köpt allergimedicin om vilka besvär de har och hur de tycker behandlingen fungerar. Varannan svarar att den kunde vara bättre, vilket omräknat till hela befolkningen skulle innebära att en miljon allergiker i Sverige inte får tillräcklig lindring.

Många av dem lider i onödan, menar Annika Svedberg som är chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

– Medicinerna är så pass bra att fler borde kunna hitta en behandling som verkligen hjälper dem. Medicinerna har olika verkningssätt så det är värt att pröva sig fram. Bara varannan person hade tillfrågat personal på apotek, men med rådgivning kan fler hitta rätt.

Bland de receptfria läkemedlen finns tabletter, nässprejer och ögondroppar. Vad som fungerar bäst beror på hur svåra besvären är och i vilken grad näsan och ögonen är drabbade. Särklassigt populärast bland kunderna är tabletter, som 91 procent väljer. 65 procent köper nässprej och 53 procent ögondroppar.

De vanligaste besvären är enligt undersökningen kliande ögon (80 procent), trötthet (70 procent), rinnsnuva (67 procent) och frekventa nysningar (65 procent).

Sten Arndt

sten.arndt@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas