Nästan otäckt – som en apokalyptisk framtidsscen
Blogg | Nyheter | BLOGG

Nästan otäckt – som en apokalyptisk framtidsscen

Ingmar Skoog har passerat ett ödsligt Stockholms Central i rusningstid och debatterat 70-plussare och covid-19 med Amelia Adamo och Jan Albert

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-09-03

För en vecka sedan gav jag mig ut på resa i Sverige igen. Var inbjuden till Sverige Möts i SVT, med Belinda Olsson, för att diskutera covid-19 och 70-plussare med Amelia Adamo, virologen Jan Albert med fler. Programmet sändes från Nyköping av alla ställen så det blev tåg via Stockholm. Alternativet att byta i Katrineholm och ta buss därifrån verkade för riskabelt. Resan blev dock lugn. Jag begärde att få ledig plats bredvid mig för att minska smittrisken. Fick det, men upptäckte att jag bokats på bordsplats. Inte helt smart att man placerar okända människor mitt emot varandra, tänkte jag, och bokade om. Resan kändes ganska trygg. Alla höll ordentliga avstånd vid av- och påstigningar, och tåget mellan Stockholm och Nyköping, där man inte kunde boka plats var, var stort och rymligt och utan trängsel i bägge riktningarna.

På hemvägen passerade jag Stockholms Central vid rusningstid kvart i 8 på morgonen.

På hemvägen passerade jag Stockholms Central vid rusningstid kvart i 8 på morgonen. Som ni kan se på bilderna var det tomt, väldigt tomt, i den stora salen där människor brukar trängas i vanliga fall, och i rulltrapporna passerade bara enstaka resenärer. Det var nästan otäckt, som en apokalyptisk framtidsscen med stängda affärer och enstaka hopkurade människor på rekommenderade avstånd från varandra. På perrongerna var det dock ganska mycket folk, men man höll verkligen på Folkhälsomyndighetens rekommendationer om avstånd. Det var också väldigt tyst, som om alla läst rapporterna om att skratt och skrik sprider viruset effektivare.

Det var också väldigt tyst, som om alla läst rapporterna om att skratt och skrik sprider viruset effektivare.

Hur gick det då i Nyköping? Jo, det blev en bra diskussion. Jan Albert höll med mig och Amelia om att restriktionerna snart måste bli samma för friska 70-plussare som för alla andra, speciellt nu när smittan verkar ha minskat betydligt. Antalet fall på intensivvården är nu bara några procent av vad det var i april, och dödsfallen i covid-19 per dag är mindre än en procent av vad det var när det var som mest. Dessutom blir det ju mer och mer klart att den stora risken för att avlida i covid-19 är bland de sköra äldre, de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst. I Sverige har vi 1,5 miljoner människor som är 70 år eller äldre, och cirka 250 000 av dem bor på äldreboenden eller har hemtjänst. Jag skriver cirka för Socialstyrelsen och SKR (Sveriges kommuner och Regioner) ger helt olika siffror. 75% av alla dödsfall i covid-19 har skett bland de 250 000 som har äldrevård, 12% har inträffat bland 1,2 miljoner 70-plussare utan äldrevård och knappt 10% bland de som är mellan 50 och 69 år. I en studie från Stockholm som kom nyligen där man studerade äldre personer som sjukhusvårdats för covid-19 var skörhet den största riskfaktorn för att avlida i sjukdomen. Ålder var också en faktor, där risken för att avlida ökade med 5% för varje år. En riskökning, men i en storlek med många andra risker vi kanske tar ibland, och som inte borde ge speciella restriktioner för friska 70-plussare. Men det är då viktigt att hålla de vanliga restriktionerna med avstånd, tvätta händer och vara hemma om man har minsta symtom.

I en studie från Stockholm där man studerade äldre personer som sjukhusvårdats för covid-19 var skörhet den största riskfaktorn för att avlida i sjukdomen.

TV-programmet kan du se här

Att det är människor som har äldrevård som har de högsta dödssiffrorna är förstås fruktansvärt, inte minst med tanke på  besöksförbudet som förstört den sista tiden för många. Ser man på statistiken har var trettionde person som bodde på äldreboenden när pandemin började avlidit i covid-19.

Fundering

Att ta risken att träffa barnbarn är en sak som ger något tillbaka, men att inte hålla avstånd i butiker och trottoarer är bara dumt och onödigt. Är det verkligen så kul att vara nära okända människor att det är värt risken? Dessutom kan de som inte håller avstånd göra att vi får fortsätta med alla restriktioner ett bra tag till.

 

Ingmar Skoog
Publicerad 2020-09-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas